Turkish Airlines rasler ned i Istanbul efter kupforsøg

Det tyrkiske luftfartsselskab Turkish Airlines er hårdt ramt efter weekendens fejlslagne kupforsøg mod landets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Foto: JOHN MACDOUGALL

Investorerne er tilsyneladende ikke kommet sig over forskrækkelsen, og de sender aktien i flyselskabet, der er noteret under det tyrkiske navn Turk Hava Yollari AO, ned med 18,6 pct. på børsen i Istanbul mandag eftermiddag.

Der var forvirring og kaos i særligt millionbyen Istanbul og den tyrkiske hovedstad Ankara under kupforsøget, hvor kampvognene rullede i gaderne. Kupforsøget mislykkedes, men det kostede mindst 265 menneskeliv, mens omkring 1440 personer meldes såret.

Efterfølgende frarådede blandt andet udenrigsministeriet i Danmark alle "ikke nødvendige" rejser til Tyrkiet, men den advarsel blev fjernet allerede søndag, hvor ministeriet igen blåstemplede rejser til det meste af landet. I Norge fraråder myndighederne fortsat alle rejser, der ikke er strengt nødvendige til Istanbul, Ankara og grænseområderne mod Syrien.

Det er ikke første gang, at voldsomme begivenheder ryster landet. I løbet af året har en række terrorangreb ramt blandt andet Istanbul og Ankara, og sammen med det seneste kupforsøg påvirker det turismen, som ellers er en vigtig del af den tyrkiske økonomi.

- Kupforsøget og de seneste angreb betyder, at Tyrkiets bestræbelser på at genoplive turismen bliver stort set ineffektive. Vi er midt i turistsæsonen. Den forventede stigning i turismen er fra bookinger i sidste øjeblik, og den slags er meget følsomme over for sådanne begivenheder, siger Ali Sokmen, analytiker i Control Risks i London, til Bloomberg News.

Den tyrkiske lufthavns operatør TAV Holdings aktie er ligeledes raslet ned mandag, og i eftermiddagens handel falder den med 19,9 pct. til 10,67 tyrkiske lira.