Turistindustri taber på visumregler

Der er stort potentiale i de nye turistgrupper som kinesere og russere, men stramme visumregler og lange behandlingstider holder mange af de nye turister væk. Det koster butikker, hoteller og restauranter et trecifret millionbeløb hvert år.

Turister studerer varerne på loppemarkedet på Kongens Nytorv. Men i forhold til potentialet er der langt mellem de ikke europæiske turister i Danmark. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
I den københavnske turistindustri griner man af, hvordan man kan følge de kinesiske turisters færd ned gennem Strøget i takt med, at de går fra den ene luksusbutik til den næste og fylder poserne op med alt fra Georg Jensen-smykker til Louis Vuitton-tasker.

Men de kinesere, der får mulighed for at gå på Strøget, er kun en lille del af dem, der rent faktisk har råd og lyst til det, påpeger industrien.

Stramme visumregler og lange behandlingstider holder mange af dem ude af landet, og da deres forbrug er højt, betyder det ifølge netværksorganisationen Wonderful Copenhagen et trecifret milliontab for den danske turistindustri.

»Grundreglen er, at jo længere væk de kommer fra, jo flere penge lægger de i landet.

Der er et særligt og helt vildt stort potentiale i kineserne. Desværre går vi glip af mange turister fra Kina på grund af de stramme visaregler. Vi burde kunne få dobbelt så mange overnatninger blot ved at lempe på reglerne,« siger Ole Andersen, salgs- og marketingdirektør hos Wonderful Copenhagen.

Det betyder, at turistindustrien går glip af over 120 mio. kr. om året alene på kineserne.

Milliardtab på sigt
Sidste år var der ifølge Danmarks Statistisk over 60.000 overnatninger fra kinesiske turister. Kineserne bruger i gennemsnit 2.000 kr. om dagen, mens en ferieboligturist bruger 300 kr. om dagen, vurderer VisitDenmark.

På sigt taler vi dog om et milliardtab, hvis ikke der bliver rettet op på problemet.

Ifølge estimater fra World Tourism Organisation vil den kinesiske turisme vokse til omkring 100-120 mio. turister inden 2020.

»Hvis bare vi kan få en enkelt procent af dem til Danmark, drejer det sig stadig om en mio. turister. Vi taler om, at det på sigt kan genere mange milliarder kroner til Danmark,« siger Peer Kjær, direktør for rejsebureaut Viewpoint Communication, der samarbejder med udenlandske rejsebureauer om at sammensætte rejseprogrammer i Danmark.

Dårligt image
Problemet går dog langt videre end som så, påpeger Wonderful Copenhagen. De stramme visumregler breder sig som ringe i vandet og gør det svært at udvikle Danmark som turistattraktion på nye vækstmarkeder som Kina.

»Danmark har fået et dårligt image af at blive kendt for stramme visaregler. Selv hvis vi lemper visareglerne, får vi et stort arbejde med at forklare, at man rent faktisk godt kan få visum til Danmark,« siger Ole Andersen fra Wonderful Copenhagen.

Denne vurdering er Danmarks Turistråd enig i.

»Problemet er ikke, at turisterne er blevet afvist. Vi får aldrig ansøgningerne, fordi vi har et negativt ry.

Kineserne er ikke så avancerede i deres rejsemål, at man går efter, at det skal være præcist det ene eller det andet land. De vælger blot et andet land,« siger direktør Flemming Bruhn fra VisitDenmark.

Sidste år fik de danske ambassader verden over 79.000 visaansøgninger, hvoraf ca. seks pct. fik afslag. Kineserne er den største gruppe af visaansøgere med over 12.000 tildelte visa til kineserne. Omkring 500 af de kinesiske ansøgere fik afslag, oplyser Udlændingeservice.

Wonderful Copenhagen påpeger, at der også ligger et stort problem i, at behandlingstiden er meget lang.

38 dages behandlingstid
Der er ingen statistik på, hvor lang tid repræsentationskontorerne og ambassaderne er om at give visum. Men over hver fjerde ansøgning sendes hjem til Udlændingeservice til gennemsyn, og hos de danske myndigheder er den gennemsnitlige behandlingstid 38 dage fra den dag, de modtager ansøgningen fra ambassaden.

Problemstillingen med stramme visaregler og lange behandlingstider er den samme for andre nationaliteter bl.a. turister fra Rusland og det gamle Sovjet, påpeger Wonderful Copenhagen.

Rejsebureauet Viewpoint Communication vurderer, at de stramme visaregler koster Danmark omkring 186 mio. kr. årligt i tabte turistindtægter fra Kina, Rusland, Ukraine og Kasakhstan.

»Danmark står for H.C. Andersen, havfruer og vikinger, og det er en af grundene til, at potentialet er stort. Der er en voksende gruppe af meget velhavende mennesker i de her lande. Derfor er deres forbrug af luksusprodukter som ure fra Klarlund meget højt,« siger Peer Kjær, direktør hos Viewpoint.

Udover en lempelse af visumreglerne efterlyser Per Kjær flere turist- og visumkontorer i Rusland og de tidligere sovjetstater.

»Når en borger fra Kasakhstan skal søge om visum, skal han helt til Moskva. Det er en flyvetid på tre timer,« siger han.