Turbulent skiftedag i PFA

Onsdag er der et ordinært bestyrelsesmøde i PFA.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et med spænding imødeset bestyrelsesmøde og et bestyrelsesmøde, der vil skrive sig ind i det næsten 100 år gamle pensionsselskabs historie som et af de mere markante i nyere tid. Ikke fordi der nødvendigvis skal tages skelsættende og forretningsmæssigt store beslutninger, men fordi det bliver PFA-bestyrelsens omtumlede afsked med dens topchef siden 2001, Henrik Heideby.

En afsked der under normale omstændigheder selvfølgelig ville blive markeret med en storstilet kunde- og netværksreception, som det nu engang er kutyme i erhvervslivet. En seance hvor topchefdepechen overdrages fra én chef til næste chef i rækken. Men så vidt vides er al ekstern festivitas i den anledning skubbet til side til fordel for en mere stilfærdig markering på de indre linjer. Noget er gået helt galt i PFA-toppen inden for de seneste måneder, og Heidebys afsked med PFA er blandt de absolut hotteste samtaleemner i toppen af business-miljøet i denne tid.

Ikke fordi PFA mangler resultater. PFA har tværtimod under Heideby udviklet sig til landets største og stærkeste private pensionshus. Men fordi tilliden mellem Heideby og bestyrelsen pludseligt og overraskende er bristet, og fordi det ellers tætte parløb mellem Heideby og formanden igennem alle årene, Svend Askær, er voldsomt udfordret. For nu at sige det på den pæne måde. Noget tyder på, at Askær er kommet på mellemhånd mellem en stærk og til tider enerådig topchef på den ene side og den kritiske del af PFA-bestyrelsen på den anden – og altså med formanden placeret midt på slagmarken.

Hvad, der konkret er foregået på de indre linjer op til dette brud, er ikke helt til at vide, men i hvert fald kom der pludselig en meddelelse fra PFA 8. oktober 2014, hvor det blev meddelt, at Henrik Heideby ville stoppe i PFA med udgangen af 2014. »Bestyrelsen har på baggrund heraf igangsat en proces med at finde Henrik Heidebys afløser, og vi forventer at have denne på plads inden årets udgang,« lød det dengang fra PFA-formanden. Derfor må det forventes, at den nye topchef i PFA bliver konfirmeret på bestyrelsesmødet onsdag. Planen var oprindeligt, at Heideby skulle blive i PFA til jubilæumsåret 2017.

Derudover er det et særligt pikant emne på bestyrelsesmødets dagsorden. Nemlig sagen om Heidebys relationer til PFAs reklamebureau Umwelt, hvor Heidebys søn, Mikkel Heideby, er partner. Som Berlingske tidligere har beskrevet det, har den brede bestyrelse ikke været orienteret om denne relation til Umwelt, som PFA siden 2008 har arbejdet tæt sammen med. Da sagen kom frem i november, bad formanden, Svend Askær, sin direktør om en redegørelse om Umwelt-sagen. Og ved samme lejlighed sagde formanden, at »der ikke bør være forretningsmæssige relationer til virksomheder med familiemæssige relationer«.

Redegørelsen fra Heideby til bestyrelsen kom prompte. I redegørelsen, som Berlingske Business er i besiddelse af, erkender Heideby, at der har været et brud på armslængdeprincippet. Dog afviser han habilitetsproblemer og tager til genmæle ved at skyde tilbage mod formanden Svend Askær, der også er formand for organisationen Lederne.

»I marts 2009 arbejdede Umwelt ligeledes for Lederne, og det er min klare fornemmelse, at Mikkel Heidebys ansættelse hos Umwelt var kendt alle steder.« ... »Jeg er også af den opfattelse, at alle har kendt familierelationen, herunder også formanden,« lyder det således i Heidebys to en halv sides redegørelse.

Nu skal denne redegørelse op på onsdagens bestyrelsesmøde, hvor det må forventes, at nogle af bestyrelsesmedlemmerne vil spørge ind til denne sag. Og altså en sag, som har udviklet sig til en rigtig skidt sag, også for formanden. Det er uvist, hvad det kan få af konkrete konsekvenser, men formandens position i PFA synes svækket, og det er ikke optimalt på et tidspunkt, hvor PFA har skullet tiltrække en ny topchef.

LÆS MERE