Tulip-pølser vælter den kinesiske mur

Danish Crown er første udenlandske fødevarevirksomhed, der har fået tilladelse til at sende varmebehandlede kødprodukter til Kina.

Kineserne vil nu åbne deres kæmpe marked for forarbejdet dansk svinekød. Det betyder, at de kan købe røde pølser som her ved pølsevognen på Rådhuspladsen i København.
Læs mere
Fold sammen

I dag kan danske virksomheder kun eksportere fersk, men ikke forarbejdet svinekød til Kina. Danish Crown er det første selskab i verden, der har fået lov til eksportere pølser og konserves af svinekød til Kina.

Det betyder, at koncernens foreløbig to fabrikker – Tulip i Svenstrup i Himmerland og Danish Crown i Faaborg på Fyn – snart kan begynde på at sende pølser og varmebehandlede varer med skib direkte til kinesiske havne og derfra med lastbil eller tog til en række supermarkeder.

Dermed får et af Danmarks største selskaber med en årlig omsætning på omkring 58 milliarder kr. helt nye muligheder for at øge salget af forarbejdede produkter til et af sine vigtigste markeder ved siden af den allerede betydelige eksport af biprodukter, f.eks. ører og tæer fra danske svin. Produkter der i modsætning til herhjemme er en stor delikatesse i Kina.

Og det er i høj grad datterselskabet Tulip, der kommer til at vælte muren til det kinesiske marked med sine kogepølser, som man kender fra mærkerne Steff Houlberg og Gølpølser.

»Det er et meget stort skridt. Vores vurdering er, at Danmark i løbet af de næste tre til seks måneder bliver godkendt til at eksportere bl.a. pølser til Kina,« siger Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Kina.

I Danish Crown og datterselskabet Tulip er der jubel over resultatet af fem års hårde forhandlinger mellem Danmark og Kina om åbning af det kinesiske marked for forarbejdet kød.

Baggrunden for gennembruddet for både eksport af det forarbejdede svinekød fra Danmark, der kan bane vejen for andre danske fødevareeksportører i Kina, er, at fødevareminister Karen Hækkerup (S) i Beijing netop har underskrevet seks samarbejdsaftaler.

Tulip sælger 35 mio. pølser om året i Japan og knap så meget i Sydkorea.

»Vi håber i løbet af 2014 at kunne komme i gang med salget af pølser til Kina. Det er et kæmpestort land med store muligheder. Hvor stort salget kan blive, er svært at sige,« siger Rune Jungberg Pedersen, kommunikationschef i Tulip.

Lettere vilkår for dansk eksport

Samarbejdsaftalerne letter eksporten af fødevarer fra Danmark til Kina, fastslår DI Fødevarer.

»Vi glade for, at aftalerne mellem de danske og kinesiske myndigheder bliver indgået. Det er et vigtigt skridt i det fortsatte arbejde med at sikre og udvide mulighederne for eksport af danske fødevarer til det voksende kinesiske marked,« siger Ole Linnet Juul, branchedirektør i DI Fødevarer.

Kineserne spiser halvdelen af verdens produktion af svinekød, og Kina er verdens største marked for svinekød. Fire andre af Danish Crowns fabrikker ventes inden længe at blive de næste fødevarevirksomheder, Kina åbner sit store marked for. Det gælder bl.a. Tulips største fabrik, der ligger i Vejle.

Nogle ældre danskere spiser stadig gammel dansk mad som grisetæer og er ikke er hoppet med på de unges kærlighed til pizzaer og italienske pastaretter. I Kina spiser de hunde, og som nævnt også grisetæer. Danish Crown har i en årrække haft adgang til det kinesiske marked for ører, tæer og maver fra svin, som indbringer høje priser på grund af den høje danske fødevaresikkerhed. De seneste år har selskabet også kunnet sende udskæringer til kineserne.

Andre venter i kulissen

Næste skridt for dansk fødevareindustri er, at Danish Crown, Arla Foods, Danpo og en række andre danske fødevareproducenter for alvor at få åbnet for eksporten af forædlede produkter til Kina. Lige fra mejeriprodukter til kyllingekød. I praksis betyder det, at danske virksomheder satser på at få godkendt en række fabrikker til eksport til Kina i den kommende tid.

Tulip håber på snart at få kinesisk ja til at eksportere kødkonserves – hovedsagelig svinefars – til kinesiske supermarkeder fra fabrikken i Vejle. Fabrikken producerer årligt 45.000 ton kødkonserves, bl.a. under navnet Tulip Pork Lunch Meat, og en betydelig del afsættes til Asien.

Danish Crown har i det seneste regnskabsår øget omsætningen med knap to milliarder kr. til 58,2 milliarder kr. Driftsoverskuddet blev på to milliarder kr.