Tue Mantoni forlader B&O med et image banket helt i bund

Bang & Olufsen har slået rod i bunden af Berlingske Business’ Imageanalyse sammen med tøjkoncernen IC Group. Til gengæld synes de øvrige selskaber med velklingende forbrugermærker at have etableret sig solidt i toppen af Imagelisten.

Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han stemplede ind i B&O i 2011 med betegnelsen vidunderdrengen, som havde gjort kometkarriere.

Hans ry var tårnhøjt, efter at han i en alder af blot 33 år blev udnævnt til øverste chef for Triump Motorcyles og på rekordtid gennemførte en bemærkelsesværdig turnaround af virksomheden.

Tre år senere skulle Tue Mantoni gøre kunststykket efter i det kriseramte B&O. En toptunet Tue Mantoni etablerede straks en ny strategi under navnet »Leaner, Faster, Stronger«, og samtidig kom fortællingen om udsigten til B&O som vækstvirksomhed. Omsætningen skulle på fem år løftes fra tre milliarder til ti milliarder kroner.

Den friske Tue Mantoni blev belønnet øjeblikkeligt. Aktiekursen steg 50 procent, og B&O strøg 50 pladser op ad listen i Imageanalysen til plads nummer 58.

Nu er Tue Mantoni snart historie i B&O. Han er kørt træt og har sagt sin stilling som administrerende direktør op. Væksten udeblev, og B&O er blevet en lang lidelseshistorie, som også afspejler sig i Imageanalysen.

Tue Mantoni slutter i B&O med en placering som nummer 126 i Imagenalysen. Det er dog en marginal forbedring på tre pladser i forhold til 2015, men en månerejse fra topplaceringen i 2007, hvor B&O på plads nummer fire overgik samtlige selskaber i kategorien forbrugsgoder.

Eksekvering belønnes

Dengang var Lego også kun på vej tilbage til toppen fra legetøjskoncernens krise. Siden har Lego manifesteret sig som Danmarks bedste forbrugerbrand.

»De virksomheder, der har en klar forretningsmodel og evner at eksekvere på strategien, bliver belønnet i denne imagemåling, særligt når målingen foretages blandt beslutningstagere. Det er B&O ikke kommet i mål med, og vi er heller ikke trygge ved, om IC Group har en skudsikker forretningsmodel,« siger direktør og partner Ralf Lodberg fra kommunikationsbureauet Advice.

Ikea distancerer Jysk

Han hæfter sig særligt ved Ikeas evne til at placere sig sikkert i toppen af Imageanalysen. For fjerde år i træk stiger Ikea og er nu nummer fire på den samlede liste. Til gengæld må Jysk konstatere, at selskabet glider længere og længere ned ad listen.

»Ikea har formået at skabe en vedvarende, sympatisk fortælling om lettilgængelige produkter til de mange, som ikke er ren discount. De rammer tonen i samfundet, som er opstået i forlængelse af finanskrisen, hvor det stadig handler om at være omkostningsbevidst. Til gengæld ser det ud til, at Jysk har mistet momentum, fordi vi er begyndt at blive utrygge ved, om Jysk kan fortsætte uden Lars Larsen. Han er meget uklar om generationsskiftet, og derfor ser vi ikke længere den stærke fortælling, som Lars Larsen har bygget Jysk op omkring,« siger Ralf Lodberg.

Pandora tager det største hop

Pandora gør sig bemærket med denne branches største imageforbedring med et hop på 20 pladser til nummer 26 på den samlede liste. Pandora har for alvor lagt krisen bag sig.efter et dramatisk dyk i 2012, som blev udløst af et tillidsbrud i form af en hurtig nedjustering efter børsintroduktionen.

Siden har smykkeselskabet arbejdet sig tilbage til eliten gennem solide regnskaber og sikker udskiftning af topledelsen.