Tue Mantoni: Det har været sværere end jeg forventede

Efter fem år i spidsen forlader Tue Mantoni sin stilling som topchef i Bang & Olufsen. Opgaven har været sværere, end han forventede, indrømmer han, men mener samtidig, at han efterlader en virksomhed i bedre stand, end da han overtog den.

Foto: Keld Navntoft. Efter fem år spidsen forlader Tue Mantoni til sommer stillingen som CEO hos Bang & Olufsen.
Læs mere
Fold sammen

Hvorfor forlader du B&O nu?

»Allerførst vil jeg sige, at jeg har haft fem fantastiske år, og jeg synes, jeg afleverer en virksomhed i langt bedre stand end for fem år siden. Vi har 600 millioner stående i banken, vi har indgået to vigtige aftaler: På TV-siden med LG, og vi har solgt vores Automotive-forretning fra til Harman. Og så er der B&O Play, som vi startede for fire år siden, og som nu omsætter for tæt på en milliard til et helt nyt segment og kundegruppe.

Når det er sagt, så er jeg i en priviligeret situation, hvor jeg i en alder af 41 år kan starte en ny karrierevej, som jeg længe har drømt om. Jeg vil kombinere en aktiv karriere med mere fleksbilitet og være herre i eget hus. Jeg kommer til at investere i forskellige startups både i Danmark og i udlandet. Det kommer primært til at være inden for de ting, jeg kender til, design, innovation, livstilsprodukter og health og fitness.

Den anden ting er,  at jeg kommer til at sige ja til bestyrelsesposter i større selskaber i både Danmark og i udlandet.

Og den tredje ting er, jeg er rådgiver på en kapitalfond, der hedder FSN, som jeg så kommer til at give lidt mere af min tid.

Og ved at strukturere min egen portefølje af aktiviteter, så kan jeg få mere fleksibilitet, og det er jeg glad for, for jeg har tre små børn, som er fem, syv og ni år og lige så fantastisk, det er at stå i spidsen for et børsnoteret selskab, lige så meget er du på 24-7. Jeg har haft 18 år med fuld drøn på, og så er det fantastisk som 41 årig at kunne tage nogle år, hvor jeg stykker en portefølje af aktivitet sammen.

Er du brændt ud?

»Nej, overhovedet ikke. Alle er overraskede over min beslutning her på virksomheden.«

Når jeg spørger, er jo fordi, at de topchefer, der stopper og og taler om at drosle lidt ned med bestyrelsesarbejde og investorprojekter, de er typisk i 60erne. Du er 41 år - hvorfor ikke fortsætte i topchef-sporet?

»Verden har ændret sig. Der er startups - ikke kun i Danmark, men også i udlandet - fx Silicon Valley, der har brug for folk som mig i bestyrelser. Unge mennesker, der forstår digital teknologi, innovation og unge mennesker, men som også har nok erfaring til at begå sig i et bestyrelseslokale, og der, tror jeg, at jeg har en god kombination af de to ting.

Og hvorfor skal man nødvendigvis tage den vej, som alle har taget? Man skal gøre, hvad man føler, er det rigtige, og hvor man får de mest interessante muligheder, og så er det forkert at kalde det drosle ned. Jeg får lige så meget at lave, men jeg får mere fleksibilitet. Når du er topchef, så skal du tage telefonen i weekenden, selvfølgelig skal du det, du skal rejse 100-150 dage om året, og den fleksibilitet jeg kan få nu, glæder jeg mig til. »

Der bliver spekuleret i timingen med dit exit, der kommer kort tid efter købsprocessen med Sparkle Roll blev lukket. Har du gået og spekuleret i en exit-strategi, der kunne eksekveres, når Sparkle Roll overtog? Altså, så du kunne sige: Nu kan I sætte jeres eget hold, så din afgang virkede naturlig?

»De to ting har intet med hinanden at gøre.«

Det var et kort svar...

»Det er svaret, de to ting har intet med hinanden at gøre. Som vi skriver i vores meddelelse, så tog jeg initiativ til den her dialog for længe siden. Da jeg for længe siden tog det initiativ, blev vi enige om at gennemføre væsentlige projekter, så er det det, vi har gjort. Og vores LG-aftale er ekstremt vigtig for os, og den ville vi gerne have overstået. Processen med salgstanker og min afgang har intet med hinanden at gøre.«

Du havde ikke været der så længe, før du var ude og sige, at du ville tredoble omsætningen og andre store forkromede planer. Det virkede lidt som, om at du blev indhentet af virkeligheden - blev du det?

»Der er da ingen tvivl om, at det har været en sværere opgave end jeg - og alle omkring Bang & Olufsen - forventede. Men når jeg så kigger på det selskab, jeg efterlader nu, fem år senere, så er det i en langt bedre form, end det var for fem år siden.«

Er der noget, du fortryder i dine fem år i spidsen?

»Jeg fortryder overhovedet ikke noget. Jeg har haft en rigtig god tid i Bang & Olufsen. Det har været fantastisk. Jeg er glad for det team, jeg har bygget op omkring mig, og som jeg efterlader, og jeg er glad for den måde, jeg forlader virksomheden på. Jeg er glad for, at jeg kunne initiere den her dialog for lang tid siden uden at skulle have pres på eller nogen deadline. Nu kan jeg i ro og mag overlade på den bedst tænkelige måde.«

Tue Mantoni har officielt sidste arbejdsdag 30. juni, hvorefter hans afløser, Henrik Clausen, træder til. Der foreligger dog en aftale om, at Tue Mantoni står til rådighed indledningsvist i overgangsfasen.