Tuborg giver Carlsberg baghjul

Carlsbergs Tuborg har implementeret en ny strategi i år, og den virker.

Arkivfoto: Tuborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Det siger marketingchefen for Tuborg i Danmark, Christian Svejgaard, til Ritzau Finans.

Carlsberg-koncernen har de to største ølmærker i Danmark - Tuborg og Carlsberg.

»Vi har historisk fokuseret på Grøn Tuborg - når vi "bundler" Tuborg-produkterne, får forbrugerne øjnene op for vore andre produkter,« siger han og ser det som en udvidelse af repertoiret.

Det er hans vurdering, at det er den fokuserede indsats, der har hjulpet.

»I runde tal er hver tredje fadøl i Danmark en Tuborg,« fremhæver marketingchefen.

KLAR NUMMER ET

Samlet har Tuborg en markedsandel på omkring 35 pct., og Carlsberg har en markedsandel på omkring 14 pct. Det er nok til en første og en andenplads på det danske ølmarked, oplyser Tuborg.

»Værdimarkedsandele i off trade (detailhandel og lignende, red.) er for Tuborg godt 43 pct. inden for pilsnersegementet,« oplyser Tuborg.

Også i segmenterne Classic og økologiske øl har Tuborg en klar førsteplads - i Classic-segmentet med en andel på 51,5 pct., og inden for økologisk øl har Tuborg Rå en andel på 26.4 pct., hvilket gør den til den største økologiske pilsner i off trade-segmentet og målt på værdi ifølge data fra Nielsen.

Tuborg vil da også gerne være større, men størrelse forpligter.

»Vi vil gerne flytte nålen et par pct .eller mere på markedsandelen, men vi mener, at vi med vores størrelse ikke skal fokusere så meget på markedsandel,« siger Christian Svejgaard.

Han mener Tuborgs størrelse forpligter.

»Vi har et ansvar for at drive ølkategorien. Vi ser det ikke som, at vi nødvendigvis skal sælge mere. Vi tror på at lave kagen større til gavn for alle bryggerier og fastholde andelen.«

NY STRATEGI

Den nye strategi blev lanceret for ti måneder siden. Den fokuserer på tre søjler, forklarer marketingchefen.

Den første - "Hele Danmarks Tuborg" eller Tuborg Core - fokuserer på aldersgruppen 30 plus og på de fire hovedprodukter Tuborg Pilsner, Tuborg Classic, Tuborg Rå og Tuborg Guld.

Den anden søjle af Tuborg-strategien er "Tuborg Musik", der fokuserer på aldersgruppen 18-29 år (rekrutteringsgruppen).

Den sidste søjle har fokus på sæsonvarianterne Påskebryg, Jule Bryg og Rød Tuborg.

De fire kernemærkers markedsandele svarer samlet til 823,6 mio. kr. Grøn Tuborg har solgt for 572,7 mio. kr., Classic for 196,5 mio. kr., Rå for 18,8 mio. kr. og Guld for 44,5 mio. kr. år til dato.

Det er lykkedes for Tuborg at øge værdien i handlen med 1 pct. år til dato. Det lyder ikke af meget, men det fordeler sig med 2 mio. kr. på Tuborg Guld, 13 mio. kr. for Tuborg Classic og 15 mio. kr. for Tuborg Rå - i alt 30 mio. kr.

»Det går rigtig godt på Core og Musik-søjlerne. Nu skal vi bare have et godt J-salg, så er den hjemme,« siger han og pointerer, at der så i 2017 skal sættes mere strøm til udviklingen.

Hvorvidt der også er sat fokus på Carlsberg-mærkerne, vil marketingchefen ikke ind på, men fastslår:

»Carlsberg er ikke glemt, men jeg er marketingchef for Tuborg. Jeg skal sikre, det går Tuborg godt, men håber naturligvis også, at det går Carlsberg godt.«