Trykte bøger slår tilbage mod e-bøgerne

Salget af digitale bøger står i stampe i USA og ser dermed ikke ud til at aflive den trykte bog lige med det samme.

E-bøger er kommet ned i pris og dermed op i læsertal, men i USA slår den trykte bog nu tilbage. Arkivfoto: Jakub Kaczmarczyk, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JAKUB KACZMARCZYK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De digitale e-bøger er alligevel ikke på vej til at sende de trykte bøger på evighedens museum.

I de første fem måneder af 2015 er e-bogssalget faldet med ti procent i USA, viser nye tal fra forlæggerforeningen Association of American Publishers. De digitale bøger udgjorde sidste år omkring 20 procent af det samlede bogsalg, og det gør de fortsat et år senere, skriver New York Times.

Mange havde ellers forventet, at e-bøgerne ville overhale de trykte bøger i løbet af 2015, men det er ikke sket, selv om priserne på e-bøger nu permanent er mindre end på de trykte udgaver af samme bøger. Dog er e-bogspriserne i USA steget.

25 procent af salget er e-bøger

»E-bogsterroren har ligesom fortaget sig,« konkluderer Steve Bercu, der er medejer af en boghandel i Austin i USA, over for New York Times, med henvisning til den frygt, som e-bøgernes fremkomst for nogle år siden skabte hos forlag og boghandeler.

Trods faldet på ti procent blev der stadig solgt for 610,8 millioner dollars e-bøger i januar-maj i USA, oplyser Association of American Publishers, og også salget af trykte bøger er gået tilbage, nemlig med 2,3 procent. E-bøger udgør nu 24,9 procent af den samlede omsætning, hvor det sidste år var 26,5 procent.

Internetboghandelen Amazon, som er verdens største af sin art, annoncerede for nylig en ny Kindle-e-bogslæser til blot 50 dollars. Amazon bygger sin netboghandel tæt ind i sine Kindler, hvorfor et stigende e-bogssalg kan ventes, når den nye læser for alvor kommer ud og bliver brugt. Amazon, som sidder på 65 procent af det amerikanske e-bogsmarked, har også en e-bogstjeneste, hvor man for 10 dollars om måneden får ubegrænset adgang til mange millioner bogtitler, ligesom danske Mofibo lagde ud med og stadig tilbyder for 99 kroner om måneden.

Stigning i Danmark

Ifølge rapporten »Bogen og litteraturens vilkår 2015«, som Bog- og Litteraturpanelet for nylig udsendte, fylder e-bøger og netlydbøger stadig mere i forlagenes udgivelser, i bibliotekernes udlån og i danskernes læsning og en stigende del af forlagenes omsætning. Fra 2012 til 2014 voksede antallet af e-bogsudgivelser i Danmark fra 2.497 til 3.694 styk inden for alle typer og genrer - dog langt de fleste romaner og noveller. Omsætningen af det digitale salg steg fra 2013 til 2014 fra 217,5 til 257,9 millioner kroner, en fremgang på 18,6 procent.

Lindhardt og Ringhof udsendte alene over 600 nye e-bogstitler i 2013 og 2014, hvor Gyldendal udgav lidt over 400. Af en Gallup-måling fremgår det, at flere end 60 procent af danskerne i 2014 aldrig læste e-bøger, mens under 10 procent læser e-bøger hver uge eller hyppigere.

Læs mere: Hent rapporten »Bogen og litteraturens vilkår 2015« fra Kulturstyrelsen