Tryg taber stort på aktieuro

Forsikringsdriften kører solidt i Tryg Forsikring, men landets største forsikringsselskab bliver alvorligt hæmmet af et stort aktietab i koncernens regnskab for tredje kvartal.

Direktør for TRYG, Morten Hübbe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tryg Forsikring må i tredje kvartals regnskab tage imod noget af en økonomisk lussing i form af et enormt tab på aktier, og det rammer bundlinjen hos landets største forsikringskoncern.

Således får Tryg i tredje kvartal et negativt investeringsafkast på 383 mio. kr. mod et tab på én mio. kr. i samme periode året inden, og det medfører, at Trygs resultat efter skat ender på 155 mio. kr. mod 593 mio. kr. samme periode året før.

»Vi har i Tryg en klar strategi om, at det er i kerneforretningen, vi skaber fundamentet for de gode resultater. Derfor har vi lagt en forsigtig investeringspolitik med fokus på at skabe et kontinuerligt, stabilt afkast med så små negative udsving, som muligt,« siger Morten Hübbe, koncernchef i Tryg, og fortsætter:

»Men når det globale aktiemarked i et kvartal falder hele ni procent præget af urolighederne på det kinesiske finansmarked, er vi med en aktiepost på omkring 2,5 mia. kroner udsat. Det understreger vigtigheden af, at vi fortsat arbejder med at skabe en effektiv og kundefokuseret forsikringsforretning.«

Af regnskabet fremgår det videre, at tilbagegangen i resultatet er påvirket af engangsomkostninger på 120 mio. kr., der er relateret til Trygs effektiviseringsprogram på samlet 750 mio. kr.

Tryg

I mio. kr. 3. kvt 2015 3. kvt 2014 Ændr.
i pct.
Præmieindtægter 4,583 4,712 -3%
Forsikringsteknisk resultat 647 793 -18%
Nettoresultat 155 593 -74%
Egenkapital 9,235 10,716 -14%

Tryg opnår ellers en beskeden stigning i præmieindtægterne på 0,6 pct., mens omkostningsprocenten er bragt ned på 14,6 fra 15,1 fra samme tidspunkt sidste år før planlagte engangsomkostninger og 16,3 efter planlagte engangsomkostninger.

Men engangsomkostningerne trækker det forsikringstekniske resultat i kvartalet ned på 647 mio. kr. fra 793 mio. kr. i tredje kvartal året inden.

»Tryg havde en forbedret udvikling i præmieindtægten i tredje kvartal, og det forsikringstekniske resultat var påvirket af planlagte og tidligere kommunikerede  engangsomkostninger i forbindelse med outsourcing, digitalisering og styrket kundefokus på 120 mio. kr. i relation til effektiviseringsprogrammet på 750 mio. kr. Herudover så vi et lidt højere niveau af vejr- og storskader. Før disse forhold var udviklingen i resultatet tilfredsstillende, og skyldes især vores arbejde med effektivisering,« siger Morten Hübbe.

Selskabets vigtigste nøgletal, combined ratio, der viser udgifter pr. 100 kr. i indtægter, lander i tredje kvartal på 83,5 før planlagte engangsomkostninger mod 83,7 i samme periode året før. Efter engangsomkostningerne hedder tallet 86,1.

Trygs egenkapitalforrentning efter skat lyder på 6,1 procent mod 21,7 i samme periode året før.

Koncernchef Morten Hübbe udtaler i øvrigt, at han glæder sig over, at hovedaktionæren, TryghedsGruppen, hvis ejergruppe består af Tryg Forsikrings kunder i Danmark, for nylig har vedtaget en bonusordning, således at TryghedsGruppen forventeligt udbetaler en bonus på 5-8 pct. af den årlige præmie tilbage til Tryg-kunderne.

»Vi har med tilfredshed noteret godkendelsen af TryghedsGruppens medlemsbonusmodel og er sikre på, at denne model vil styrke kundeloyaliteten,« siger Morten Hübbe.