Tryg og Topdk: Robotter kan give store besparelser i forsikring

Analytiker Paul De'Ath fra RBC Capital Markets har lagt 10 kr. til sit kursmål for både Tryg og Topdanmark. Det fremgår af en analyse torsdag.

»En væsentlig andel af arbejdsstyrken i forsikringsbranchen er inden for drift. I skadesforsikring kan dette være op til 70 pct., mens 59 pct. af de ansatte i livsforsikring er i disse funktioner. Disse områder er mest modne til automatisering, da arbejdet er mere regelbaseret og kræver mindre menneskelig dømmekraft,« skriver RBC. Fold sammen
Læs mere

RBC's analytikerhold har kigget nærmere på potentialet for automatisering i forsikringsbranchen, og hvordan det specifikt kan påvirke de store nordiske forsikringsselskaber.

»En væsentlig andel af arbejdsstyrken i forsikringsbranchen er inden for drift. I skadesforsikring kan dette være op til 70 pct., mens 59 pct. af de ansatte i livsforsikring er i disse funktioner. Disse områder er mest modne til automatisering, da arbejdet er mere regelbaseret og kræver mindre menneskelig dømmekraft,« skriver RBC.

De to danske forsikringsaktier ser analytikeren dog meget forskelligt på: De får henholdsvis anbefalingerne »outperform« og »underperform«.

For Tryg er kursmålet nu på 160 kr., hvilket er 13 pct. højere end onsdagens lukkekurs på 142,10 kr.

Tryg er - sammen med norske Gjensidige - stærk positioneret til at drage nytte af automatiseringen, da robotter hurtigt og præcist kan bruges til at klare administrative opgaver i forsikringsdriften.

»Tryg er en rendyrket spiller inden for skadesforsikring og henter det meste af indtjeningen gennem forsikringsoverskud, og derfor har det størst potentiale for fremgang via lavere udgifter,« skriver RBC-analytikerne.

Det nye kursmål for Topdanmark er på 180 kr., hvilket til gengæld er 25 pct. under de 239,90 kr., en aktie i forsikringsselskabet kostede onsdag eftermiddag.

»Topdanmark er for nylig begyndt at investere i digitalisering af processer, men vi tror på, at det halter bagefter de andre, og det har en mindre størrelse, så der er mindre data at arbejde med,« vurderer RBC's analytikere.

Tryg og Topdanmarks aktier har begge været fint kørende i 2017 med et afkast på 21 pct. for Trygs vedkommende og 34 pct. for Topdanmarks siden nytår.

De seneste dage har begge aktier dog været under pres, da både HSBC og Deutsche Bank har været på banen med skeptiske syn på deres respektive kurspotentialer.

Torsdag stiger Tryg 0,6 pct., mens Topdanmark falder 0,3 pct. De to aktier koster dermed nu henholdsvis 143 og 239,10 kr.