Tryg og Top tjener tykt på sundhedsforsikringer

Trods lovindgreb er forsikringsselskaberne fortsat dygtige til at tjene penge på salget af sundhedsforsikringer.

Center for Rygkirurgi i Hellerup. Fysioterapi/genoptræning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Privat tegnede sundhedsforsikringer var i 2012 en guldrandet forretning for forsikringsselskaberne Tryg og Topdanmark, der begge tjente mere end 18 kroner for hver gang de solgte for 100 hundrede kroner sundhedsforsikringer. Især Tryg brillerede, for koncernen tjente 27,7 kroner pr. omsatte hundrede kroner.

»Det var en god forretning i 2012,« konkluderer kommunikationsdirektør i Tryg, Troels Rasmussen.

Resultatet bliver til, selvom forsikringsselskabet måtte nøjes med næsten 14 procent mindre i præmieindtægter i forhold til året før. Paradokset med færre præmieindtægter og bedre indtjeningsgrad skyldes ikke, at prisen på forsikringen er blevet skruet op, bedyrer Troels Rasmussen.

»Præmierne er ikke steget, og de kommer heller ikke til det. Jeg tror heller ikke, at de kommer til at falde. Forsikringer skal man aldrig se ud fra et enkelt år,« siger han.

Lavere udgifter giver bedre forretning

Trygs stærkt forbedrede indtjening på sundhedsforsikringerne skyldes i stedet bedre aftaler med eksempelvis privathospitaler, der står for behandlingen af forsikringstegnerne, lyder Trygs forklaring. Kunderne har mindre behov for behandling, og det er den primære årsag til den rekordhøje indtjeningsgrad.

»Erstatningsudgifterne faldt fra 279 millioner til 224 millioner kroner. Det er den væsentligste årsag,« siger Troels Rasmussen.

Han ønsker ikke at kommentere, hvor meget selskabet har som målsætning at tjene på sundhedsforsikringerne.

Topdanmark vil tjene ti kroner

Det vil et andet af landets store forsikringsselskaber til gengæld gerne fortælle.

»Vores målsætning for combined ratio er 90,« siger Ida Gaarde Andersen, health care chef i Topdanmark.

Det betyder, at Topdanmark ønsker at tjene ti kroner for hver gang selskabet sælger for hundrede kroner sundhedsforsikringer. Den ambition lever Topdanmark til fulde op til ved at tjene 18,3 kroner pr. hundrede kroner. Selvom selskabets indtjeningsgrad på området er faldet de seneste år, hører forretningen fortsat til en af koncernens mest lønnende. De faldende indtægter på sundhedsforsikringerne skyldes heller ikke hos Topdanmark lavere præmier, fortæller Ida Gaarde Andersen. Hun vil ikke svare på, om sundhedsforsikringer er et godt forretningsområde, men hun medgiver, at det ikke er noget selskabet »taber penge på.«

Regeringen fjernede »urimeligt« fradrag

Private sundhedsforsikringer blev for alvor udbredt i starten af nullerne, efter at den borgerlige VK-regering i 2002 indførte et skattefradrag på privat tegnede sundhedsforsikringer. I september 2009 skønnedes det, at i alt 1,7 millioner danskere havde en privat tegnet sundhedsforsikring.

Som noget af det første ved sin tiltrædelse i 2011 fjernede den nuværende regering skattefradraget, eftersom at de fandt det for »urimeligt«. Ifølge Skatteministeriet har fradraget årligt kostet staten 460 millioner kroner i tabte indtægter.