Tryg kræver svar fra skandaleramt IT-firma

Tryg har købt IT-ydelser for mere end 100 millioner kroner hos bestikkelsesmistænkte Atea. Nu kræver Tryg, at Atea redegør for den aktuelle sag. Andre virksomheder og kommuner gennemgår også deres aftaler med it-virksomheden.

Bestikkelsessagen mod Atea får nu også private kunder til at rynke brynene. Foto: Christian Ringbæk Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Ringbæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen, hvor en række højtstående medarbejdere fra Atea er sigtede for bestikkelse, får nu forsikringsgiganten Tryg til at anmode Atea om en redegørelse for sagen.

I januar 2014 indgik Atea en lukrativ aftale med Tryg, da virksomheden blev valgt til at håndtere IT-service for Trygs 3700 medarbejdere. Aftalen har en værdi på 104 millioner kroner, meddelte Atea til den norske fondsbørd, da de offentliggjorde aftalen.

De seneste ugers forløb vækker bekymring hos Tryg, som kræver et svar fra Atea.

»Det er en alvorlig sag, som vi naturligvis følger tæt. Derfor har vi også bedt Atea om at redegøre for sagen,« siger Tanja Frederiksen, pressetalsmand i Tryg.

Præcis hvad Atea skal svare på, fortæller Tryg ikke. Selskabets aftale med Atea løber frem til 2018, og umiddelbart vil det ikke komme på tale at afbryde samarbejdet, meddeler Tryg.

»Vi er løbende blevet holdt orienterede, og har på den baggrund tillid til, at Atea håndterer situationen, som de skal og laver de nødvendige tiltag,« siger Tanja Frederiksen.

Coop vil også have svar

Også i Coop Danmark har den igangværende sag medfødt panderynker. Atea blev i februar i år valgt til at levere pc'er, kasseapparater og andet it-udstyr til dagligvarekæden. IT-direktør René Munk-Nissen forsikrer, at Coops egen aftale med Atea er indgået efter alle lovens regler. Alligevel har han også bedt Atea om at forklare sig.

»Vi har meddelt Atea, vi har nogle bekymringer, som de bliver nødt til at svare på. Men ikke noget graverende. Bekymringerne går på, hvordan Atea håndterer sagen. Derudover ser vi gerne, at der i den konkrete sag ikke viser sig, at der er sket meget mere, end det Atea allerede har været ude at sige,« siger René Munk-Nissen.

Ligesom hos Tryg forestiller Coops IT-direktør sig ikke, at det ender med, at kontrakten bliver revet over.

»Som udgangspunkt vil en dom til Atea eller enkelte Atea-medarbejdere ikke få indflydelse på de aftaler, vi har indgået,« siger han.

Kommunerne undersøger

Foruden virksomhedsaftaler har Atea en lang række store konktrakter med regioner, kommuner og andre offentlige institutioner - heriblandt Region Sjælland, hvor én medarbejder er sigtet for at modtage bestikkelse, blandt andet i form af en luksustur til Dubai. Derfor er et par af landets store kommuner gået i gang med at granske Atea-aftalerne.

Både Aarhus og Københavns Kommune har igangsat interne undersøgelser og indkaldt Atea til en snak om forløbet i den aktuelle bestikkelsessag. De to kommuner har ikke deciderede mistanker om, at kommunale medarbejdere har modtaget gaver fra Atea i forbindelse med aftaler.