Truslen fra vest

Amerikanske virksomheder står på spring for at tage føringen på onlinevideo-markedet.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er stadig helt åbent, hvem der kommer til at dominere markedet for onlinevideo. Måske går det lige som i musikbranchen, hvor det var en udefrakommende virksomhed, Apple, der for alvor skabte røre i markedet. Det samme kan ske for onlinevideo, hvor en række amerikanske virksomheder lurer i kulissen. Som Netflix, Google og Apple.

Læs også: Danskerne vil have film online

Netflix blev stor på udlejning af DVD-skiver, men har samtidig været foregangsvirksomhed på onlinemarkedet med en velfungerende butik på en række platforme, blandt andet spilkonsollerne Wii, Xbox og Playstation.

»De begynder at sprede sig, og det er et spørgsmål om tid, før de også kommer til Europa. De har et utroligt stærkt koncept,« siger informationschef Kirstine Rasmussen fra Viasat.

TV gennem Google

En anden amerikansk virksomhed med vind i sejlene er Google, der til efteråret kommer med en af søgegigantens hidtil største satsninger, Google TV. Systemet leverer internet til TV-skærmen, og Googles søgeteknologi bruges til at organisere informationer om TV-programmer og film. Den mest åbenlyse trussel for de eksisterende udbydere er, at Google begynder at levere film og tv-serier i direkte samarbejde med indholdsproducenter.

Venter på Apple

Mens Google har meldt ud med sine TV-ambitioner, venter verden stadig på Apple, der forventes at lancere sin egen løsning inden for en ikke så fjern fremtid. For nogle år siden forsøgte man sig med Apple TV, som imidlertid aldrig fik fodfæste i markedet, men markedet for onlinevideo er modnet gevaldigt.

»Analytikere forventer, at i 2014 vil 90 procent af al trafik på internettet være video,« siger Kirstine Rasmussen fra Viasat.

Kan Apple gøre det samme ved videomarkedet, som man gjorde med musikbranchen, er der store forandringer i vente.