Trumps skattesejr udløser overraskende bonusregn til Apples ansatte

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Fotos: Don Emmert (AFP) og Jim Lo Scalzo (EPA) Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Her har du dit daglige nyhedsoverblik. Vi skal i dag flyve over Atlanten, hvor Apple fremkalder brede smil på sine medarbejderes læber og ikke mindst Det Hvide Hus.

1
Trump får at Apple til at hente bjerg af kontanter hjem

Verdens mest værdifulde selskab, Apple, vil bringe milliarder af dollar hjem til USA og betale omkring 38 milliarder dollar i skat af beløbet. Det oplyser Apple ifølge Bloomberg. Netop Apple har den senere tid været i vælten for at placere enorme summer i skattely.

Meddelelsen er en fjer i hatten for USAs præsident, Donald Trump, efter at han underskrev en omfattende skattelov kort før jul. Skattereformen betyder blandt andet, at selskabsskatten sænkes fra 35 procent til 21 procent, mens de amerikanske virksomheder nu blot skal betale 15 procent i skat for at hive penge hjem fra udlandet.

I kølvandet på Trumps skattesejr planlægger iPhone-producenten at investere 30 milliarder dollar i USA de næste fem år. Dertil vil Apple skabe 20.000 nye job samt bygge helt nye datacentre.

»Vi fokuserer vores investeringer på områder, hvor vi kan få direkte indflydelse på jobskabelse,«, lød det fra Apple-topchefen Tim Cook i en redegørelse onsdag.

Apple-bossen fortalte i samme forbindelse sine medarbejdere, at de får en bonus i form af aktier til en værdi af 2.500 dollar, svarende til godt 15.000 kroner. Mere end 120.000 personer er ansat hos Apple, og de kunne i går glæde sig over, at Apple-aktien steg 1,65 pct. og dermed satte rekord.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Topchefer slår alarm om mangel på ingeniører

Der bliver i fremtiden endnu større rift om ingeniører og naturvidenskabelige kandidater. En ny prognose udarbejdet af alliancen Engineer the Future viser, at der vil mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater på det danske arbejdsmarked i 2025. Og det kan blive en væksthæmmer og sende arbejdspladser til udlandet, advarer flere danske topchefer fra virksomheder som Vestas, Rambøll og NNIT.

»Ingeniørmanglen begrænser vores muligheder for at løse opgaver. Det betyder, at vi er nødt til at ansætte folk fra udlandet, og at vi bliver nødt til at lægge flere opgaver i udlandet,« siger Ib Enevoldsen, der er adm. direktør i Rambøll.

På Christiansborg vil regeringen sidst i januar præsentere sin teknologipagt, der skal få flere unge til at vælge uddannelser inden for videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) erkender, at uddannelsespolitikken i flere år har været for lidt efterspørgselsorienteret, men han ønsker endnu ikke at løfte sløret for de konkrete detaljer i pagten.

Læs mere i Berlingske her (kræver abonnement).

3
Eksperter: Gældskrisen kan komme tilbage

Fra den ene advarsel springer vi til anden - denne gang i Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans. Her peger flere eksperter på, at en manglende vilje til at stramme livremmen ind hos lande som Italien, Portugal, Frankrig og Spanien kan åbne døren for en ny gældskrise, når økonomien tager en drejning til det værre.

»Gældsproblemet i Sydeuropa er ikke løst. Det er bare gået under radaren i nogle år, fordi økonomien har fået det bedre, og fordi Den Europæiske Centralbank holder hånden under markedet. Vi kan sagtens få en ny gældskrise en dag,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Sidste gang, en europæisk gældskrise begyndte, var i 2009. Særligt Grækenland blev hårdt ramt blandt andet på grund af mange års gældssætning. Hos kreditvurderingsinstituttet Moody’s påpeger man, at det stadig er de sydeuropæiske lande, der har den største gæld i dag, og det gør dem skrøbelige, lyder advarslen.

Business anbefaler

4
DONGs »guldfugle« har fart på

For seks år siden blev guldfuglen Jakob Baruël Poulsen suspenderet fra DONG, da topchef Anders Eldrup blev fyret for åben skærm. I dag er »Barylen« chef for et af Europas mest ombejlede investeringsselskaber CIP,­ og her er der rigeligt af projekter, fortæller han til Berlingske (kræver abonnement).

»Den begrænsende faktor for os lige nu er antallet af timer i døgnet og antallet af mennesker. Det er hverken antallet af projekter eller mængden af penge,« siger Jakob Baruël Poulsen.

Sammen med seniorpartneren Christina Grumstrup Sørensen, der tidligere har været vindchef i DONG, gør Jakob Baruël Poulsen status for selskabet, der fylder fem år. CIPs første fond fra 2012 har i gennemsnit givet 12 pct. i afkast om året, mens fond nummer to fra 2014 har givet et afkast på 14 pct.

Til sammenligning viser tal fra Morningstar, at private equity-sektoren har givet et afkast på 12 pct. om året de seneste fem år, mens kategorien for alternativ energi har givet 10,1 pct. om året i samme periode.

Det skal investorerne holde øje med

Med hjælp fra Nordnets investeringsøkonom Per Hansen har vi udpeget de tre ting, som investorerne skal holde særligt øje med i dag:

  • ECBs Ewald Nowotny har leveret verbal støtte til den trængte amerikanske dollar. Den seneste tids dollarsvækkelse er ikke i ECBs interesse og har også »spist« af aktiegevinsterne i Europa/Danmark. Hvis euroen styrkes yderligere, vil det gøre det endnu sværere for ECB at nå sin inflationsmålsætning på to pct., og det vil forsinke rentestigningerne. Kan ECB-udtalelsen stabilisere og styrke dollaren?

  • Apple annoncerede i går, at de vil hjemtage 250 mia. dollar, som de har stående på udenlandske konti, til beskatning og investering i USA. Det er kun 10  pct. af et isbjerg, som er synligt over vandet, og Apple anslås til at have 10  pct. af de oversøiske amerikanske midler. Hvis andre følger det samme eksempel, kan det styrke USAs økonomi og vækst, og der kan blive penge både til investeringer og øget aktieudlodning til investorerne.

  • De amerikanske regnskaber fortsætter, og i dag er turen blandt andet kommet il IBM, Morgan Stanley og American Express. De første regnskaber har generelt været gode, men ikke i alle tilfælde har investorerne været begejstrede. I går faldt Alcoa med fem pct. i eftermarkedet efter at have aflagt et regnskab under det forventede.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier viser gode takter torsdag morgen, hvor endnu en runde rekorder på Wall Street onsdag afspejles i de fjernøstlige markeder.

  • Nikkei 225: +0,5 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,3 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.