Trump ophæver stramning af privatlivsbeskyttelse

Internetudbyderne i USA skal alligevel ikke have folks tilladelse, før de kan sælge oplysninger om deres færden på nettet.

Comcast, der er USAs største kabel-TV- og internetudbyder, slipper sammen med sine konkurrenter for at skulle bede om kundernes tilsagn, før de kan sælge oplysninger om bl.a. deres færden på nettet til annoncører. Arkivfoto: Dave Clark, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVE CLARK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Donald Trump, har underskrevet en lov, som trækker en række stramninger af beskyttelsen af privatlivets fred tilbage, som skulle sikre folk mod, at internetudbydere kunne sælge deres oplysninger videre.

Med spinkelt flertal på 215 mod 205 stemmer fik republikanerne forleden stemt igennem, at den nye lovgivning, der skulle være trådt i kraft i 2017, alligevel ikke bliver til noget. Trumps underskrift ses som en sejr for internetudbyderne og et nederlag for privatlivsforkæmperne. Der var ellers lagt op til, at internetudbyderne skulle have kundernes udtrykkelige godkendelse, før de måtte bruge præcis, geografisk stedfæstelse (såkaldt geolokation), finansielle oplysninger, sundhedsoplysninger, børnenes oplysninger og internethistorikken og sælge oplysninger til annoncører.

Giganter: Vi gør det ikke

De store, amerikanske internetudbydere - Comcast, Verizon Communications og AT&T - meddelte allerede fredag i sidste uge, at de ikke vil sælge oplysninger om kundernes internethistorik, altså hvilke sider man har besøgt.

»Vi sælger ikke vores bredbåndskunders individuelle internethistorik. Vi gjort det ikke, før reglerne blev vedtaget, og vi har ingen planer om at gøre det,« sagde Gerard Lewis, ansvarlig for Comcasts privatlivspolitik, til nyhedsbureauet Reuters.

Samme melding kom fra Verizon. Selskabet har to programmer, som anvender kundernes internethistorik. I det ene får annoncører adgang til »uidentificerbare oplysninger, som kan afgøre, om kunderne passer i grupper, som annoncørerne prøver at nå ud til«. I det andet tilfælde »indsamles aggregeret indsigt, som kan være nyttig for annoncører og andre virksomheder«, hedder det fra Verizon.

Interessen for krypterede forbindelser er vokset

Stramningerne blev vedtaget i oktober men er altså nu fortid, efter at den amerikanske telestyrelse, Federal Communications Commission (FCC), har fået republikansk flertal i forbindelse med præsidentskiftet. Stramningerne ville betyde, at internetudbyderne skulle gøre mere for at beskytte deres kunders privatliv end nettjenester som Google og Facebook.

Debatten i USA om stramningerne har skabt fornyet interesse for at bruge en særlig krypteringsteknik, en VPN-forbindelse, når man færdes på nettet. VPN står for virtuelt, privat netværk og krypterer al kommunikation, der sendes via internetforbindelsen. Man aktiverer et særligt program, når f.eks. en medarbejder på arbejde ude i virkeligheden skal koble sig på sin virksomheds datanet. VPN-forbindelser bruges også i lande med internetcensur, da det gør det umuligt at aflytte, hvor man færdes på nettet, ligesom VPN-forbindelser bruges for at forhindre overvågning.

»Så er det tid til at begynde at bruge VPN derhjemme,« skrev mikroblogtjenesten Twitters juridiske direktør, Vijaya Gadde, straks efter den republikanske tilbagetrækning af stramningerne på Twitter, og Twitters medstifter og topchef, Jack Dorsey, sendte straks tweetet videre.

Muligheden for at kunne bruge en VPN-forbindelse koster penge.