Trump møder techgiganterne

Topcheferne fra alle de store teknologivirksomheder i USA er inviteret til møde med USAs kommende præsident.

USAs kommende præsident, Donald Trump, har travlt med at mødes med eliten i USA. Tirsdag ankom Microsoft-medstifter Bill Gates til møde i Trump Tower, onsdag samles alle teknologigiganternes topfolk til en samtale om vigtige spørgsmål. Arkivfoto: John Taggart, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN TAGGART / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer til at stå immigration øverst på dagsordenen, når topchefer fra USAs teknologigiganter onsdag stiller til møde i Trump Tower i New York med USAs kommende præsident.

Donald Trump har indbudt en række topchefer fra de store teknologivirksomheder til møde forud for, at han til januar tiltræder sit nye job. Teknologibranchen håber at kunne afæske ham svar på en række områder, som har stor betydning for deres fremtidige virke.

Et af dem er den totale afhængighed af udenlandsk arbejdskraft. Donald Trump har bedyret, at han vil slå hårdt ned på immigranter, men det er netop udlændinge med evner, som er med til at drive teknologigiganterne. En nylig undersøgelse fra National Foundation for American Policy viser også, at 51 procent af de nuværende amerikanske iværksættere, som er værdisat til mere end en milliard dollars, er stiftet af indvandrere.

De mødes i døren

Donald Trump har ikke selv offentliggjort listen over inviterede, men ifølge amerikanske medier vil Microsofts topchef Satya Nadella, Apples topchef Tim Cook, Googles topchef Larry Page og bestyrelsesformand Eric Schmidt, Facebooks nummer to Sheryl Sandberg, Amazons topchef Jeff Bezos, Teslas og SpaceX' topchef Elon Musk, Intels topchef Brian Krzanich, Ciscos topchef Chuck Robbins og Oracles medtopchef Safra Catz mødes i svingdøren onsdag.

Trump har også slået på, at der skal produceres flere varer i USA i stedet for i udlandet - en tanke, som Apple tidligere har afvist som alt for dyr. Apple får sine iPhone-telefoner produceret i Kina. Den kommende præsident agter at bruge skattesænkninger for virksomheder som gulerod for at få flere investeringer hevet hjem til USA. Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco og Oracle har ifølge kreditvurderingsinstituttet Moody's større kontantbeholdninger i udlandet end noget andet amerikansk selskab, som ikke arbejder i finanssektoren. I alt stammer halvdelen af de 1,7 billioner dollars, som ligger i udlandet, fra teknologibranche. Pengene bliver i udlandet, fordi det koster dyrt i skat at få dem hjem til USA, men her håber giganterne, at den nye præsident vil skabe bedre forhold.

Databeskyttelse er også på dagsordenen

Endelig er der spænding om, hvordan Donald Trump vil reagere på spørgsmål om privatlivets fred og databeskyttelse. Her har teknologigiganterne tidligere stået skulder ved skulder i afvisningen af at skulle installere såkaldte bagdøre i deres produkter, så efterretningstjenester og andre myndigheder altid kunne skaffe sig adgang, selv om udstyret er krypteret eller kodet.

Microsoft-medstifter Bill Gates, der er verdens rigeste mand, var tirsdag til møde med Donald Trump. De to talte om innovation.

Google er ifølge nyhedsbureauet Reuters i færd med at ansætte flere konservative kræfter i sin lobbyorganisation for at kunne påvirke den næste præsident. Google satsede stort på, at den demokratiske kandidat, Hillary Clinton, ville løbe med sejren, men trods flest stemmer til Clinton sikrede det amerikanske valgmandssystem Donald Trump sejren.