Trump letter straftold – og Apple holder produktion i USA

Trump giver Apple en håndsrækning og undtager en række computerdele fra straftold. Det får Apple til at holde del af produktionen i USA, hvilket er det seneste eksempel på, hvordan handelskrigen tvinger virksomheder til at ændre planer.

Sommeren har været præget af en eskalerende handelskrig mellem USA og Kina. Nu får Apple et mindre pusterum, efter at virksomheden i længere tid har arbejdet på at blive undtaget fra straftold. Arkivfoto: Brittany Hosea-Small/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det har længe været planen, at Apple skulle rykke hele produktionen af den nye Mac Pro-computer til Kina, men de planer er nu smidt over bord.

Det skriver The Wall Street Journal.

Beslutningen kommer, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har undtaget Apple fra at betale straftold på import af en række essentielle computerkomponenter fra Kina. Det drejer sig om ti forskellige dele, heriblandt et grafikkort og en oplader.

Undtagelsen fra straftold løber fra september 2018 til august 2020. Det betyder, at Apple ud over at slippe for straftold indtil næste sommer får tilbagebetalt de penge, som de allerede har afleveret til Trumps bødekasse i forbindelse med import af computerdelene.

»Vi takker administrationen for dens støtte, som giver os denne mulighed,« sagde Apples topchef, Tim Cook, i en meddelelse mandag.

Hvis aftalen om lettelsen på straftolden ikke var kommet i hus, er det sandsynligt, at Apple enten var blevet ramt på bundlinjen eller var blevet tvunget til at hæve prisen på Mac Pro-computeren.

Eskalerende handelskrig

Apple meldte i slutningen af juli ud, at de arbejdede på at få dele, som firmaet importerede fra Kina, undtaget fra straftold. Nu kommer Trumps håndsrækning så i slutningen af en sommer, som har været præget af en fortsat mere højspændt handelskrig mellem USA og Kina.

I løbet af sommeren har Apples planer om at rykke produktionen af computeren til Kina været udfordret af trusler fra Trump om endnu højere straftold på importvarer fra Kina.

Apples beslutning er blandt de tydeligste eksempler på, hvordan handelskrigen har tvunget virksomheder til at omgøre planer og tidligere beslutninger for at tilpasse sig slagmarken.