Trump-lejren dropper privatlivsstramninger

Internetudbyderne i USA skal alligevel ikke først bede om lov til at indsamle og videresælge oplysninger om kundernes internetbesøg.

»Stop«, siger det republikanske flertal i den amerikanske kongres til stramninger af regler for beskyttelse af privatlivets fred, som internetudbydere som Verizon og Comcast skulle have været underlagt i løbet af 2017. Arkivfoto: Paul J. Richards, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Endnu inden de nåede at blive indført, har USAs nye styre afskaffet regler, som skulle sikre folks privatliv ved, at internetudbydere skulle bede om lov for at kunne indsamle og videresælge oplysninger om deres kunders ageren online.

Et republikansk flertal i den amerikanske kongres stemte onsdag for at afskaffe opstramningen af databeskyttelsen, som den tidligere præsident Barack Obamas regering fik vedtaget i oktober 2016 i den amerikanske telestyrelse, Federal Communications Commission (FCC), der med præsidentskiftet også fik republikansk formand, nemlig Ajit Pai, der afløste demokraternes Tom Wheeler, som gennem fire år var FCC-formand.

»En gave til industrien«

Tom Wheeler mener, at »republikanerne har solgt jeres (amerikanernes, red.) ret til privatlivets fred til internetudbyderne« og kalder det »en gave til industrien«, at internet- og teleudbydere nu kan sælge folks personlige oplysninger videre.

»Loven giver ikke alene kabeludbyderne og mobilselskaberne fri ret til at gøre, hvad de har lyst til, med din internethistorik, indkøbsvaner, dine lokationer og andre oplysninger, som er indsamlet ud fra dine onlineaktiviteter. Den vil også forhindre Federal Communications Commission i nogen sinde igen at indføre tilsvarende beskyttelse af forbrugernes ret til privatlivets fred,« skriver Tom Wheeler i New York Times.

Internet- og teleudbyderne har hele tiden kunnet overvåge netværkstrafikken og på den måde se, hvilke netsteder man besøger, og senere dele oplysningerne med blandt andet annoncører. Men med de nye regler, der skulle være trådt i kraft i slutningen af 2017,  skulle privatlivsbeskyttelsen styrkes for at forhindre en endnu mere aggressiv indsamling af data, som i detaljer kan kortlægge ens liv, interesser og forbrugsvaner, eftersom stort set alle tilgår nettet konstant fra deres PC og/eller smartphone.

Fri adgang til salg

Det var også meningen, at de nye regler skulle stramme beskyttelsen af kundedata mod hackere og tyve.

Nu vil internetudbydere kunne overvåge kundernes brug af nettet og uden deres tilladelse bruge deres personlige og finansielle oplysninger til at kunne sælge yderst målrettede annoncer, hvorved de bliver konkurrenter til Facebook og Google, der excellerer i netop dette. Internetudbyderne vil også kunne sælge deres kunders oplysninger direkte til annoncører, finansvirksomheder og selskaber, der lever af at pløje data igennem for at finde mønstre.

Det gør søgemaskiner og filmtjenester allerede, men internetudbyderne kan følge brugerens samlede aktiviteter online, påpeger både lobbyister og forbrugerretsorganisationer, der er bestyrtede over, at stramningerne alligevel ikke bliver til noget.

De fremhæver også, at hvor man kan fravælge at besøge og bruge bestemte netsteder og -tjenester, hvis privatlivspolitik man ikke kan lide, er det sværere at skifte internetudbyder. Ifølge de officielle statistikker har mange amerikanere kun adgang til et eller to bredbåndsselskaber i deres område, skriver Washington Post.

Mangler præsidentens underskrift

Fortalerne for at sløjfe stramningerne siger, at skrappere regler ville bremse innovationen, fordi internetudbyderne ville være underlagt strammere regler end dem, som de kan konkurrere imod.

Begge kamre i den amerikanske kongres har republikansk flertal og har begge stemt tilbagetrækningen af stramningerne igennem, Repræsentanternes Hus gjorde det i denne uge med 215 stemmer for og 205 imod, heraf 15 republikanere, der gerne så stramningerne indført. Senatet stemte tilbagerulningen igennem i sidste uge. Dermed fratager man FCC myndigheden over regulering af privatlivets fred fremover.

Det Hvide Hus' talsmand, Sean Spicer, ved endnu ikke, hvornår Donald Trump vil underskrive loven, som ophæver reguleringen.