Trump lægger arm med verdens mest værdifulde selskab

Apple står til at blive ramt af nye amerikanske toldtariffer. Præsident Donald Trumps svar til teknologikæmpen: Flyt produktionen til USA.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kommer med en klar opfordring til Apple i kølvandet på de seneste skud i toldkrigen med Kina. Teknologikæmpens produktion bør flyttes tilbage til USA, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Handelskrigen fortsætter ufortrødent mellem verdens to største stormagter, og i krydsilden mellem USA og Kina står nu tilsyneladende verdens mest værdifulde selskab.

Ifølge Bloomberg News står Apple således til at blive ramt af det næste skud fra præsident Donald Trumps regering. Op til weekenden meddelte den amerikanske regering nemlig, at den truer med at indføre told på al import fra Kina.

USA har tidligere indført straftold på kinesiske varer på op mod 50 mia. dollar, svarende til mere end 320 mia. kr. Yderligere straftold for 200 mia. dollar – eller knap 1.300 mia. kr. – kan ifølge Trump komme »meget snart«.

Efterfølgende kom det så frem, at Apple, der tidligere på året rundede en markedsværdimilepæl på 1.000 mia. dollar, stod til at blive ramt på en lang række produkter, hvis tarifferne bliver en realitet.

Står hjørnestenen for skud?

Endnu er det ikke teknologimastodontens hjørnesten, som bliver ramt, men selskabet oplyser ifølge Ritzau Finans, at Apple Watch, AirPod-høretelefoner, Mac mini-desktop-computere, Apple Pencil og forskellige opladere og tilbehør vil blive ramt af ny told, hvis USA gør alvor af truslen om de nye tariffer.

»Vores bekymring omkring disse tariffer er, at USA vil blive hårdest ramt, og at det vil resultere i lavere amerikansk vækst og konkurrenceevne samt højere priser for amerikanske forbrugere,« har Apple skrevet i et brev til USAs handelsrepræsentant.

Donald Trump skulle angiveligt tidligere i handelskrigens forløb have lovet Apple-topchef Tim Cook, at selskabets pengemaskine – iPhone-modellerne – ville være undtaget fra tarifferne. Det ser i øjeblikket fortsat ud til at være tilfældet.

Den amerikanske præsident er via Twitter senest kommet med en relativt klar udmelding til topchefen.

»Apples priser kan stige på grund af de massive takster, vi måske pålægger Kina – men der er en nem løsning, der ville medføre nul skat og faktisk et skatteincitament. Lav jeres produkter i USA i stedet for Kina. Begynd at bygge nye fabrikker nu. Spændende!« tweetede Trump således i weekenden.

Apples iPhone produceres udelukkende i Kina og importeres derfra til USA. I selskabets tredje kvartal, der sluttede med udgangen af juni i år, lød selskabets samlede omsætning på 53,3 mia. dollar, hvoraf de 41,3 mio. solgte iPhone-modeller stod for 29,9 mia. dollar af omsætningen.

USA eksporterede i 2017 for blot omkring 130 mia. dollar til Kina. Derfor endte landet med et handelsunderskud på 375 mia. dollar over for kineserne, viser tal fra den amerikanske regering.