Trump-kommentar og søgsmål koster Novo-aktionærer 30 milliarder kroner

Det har været en dyr fornøjelse for aktionærerne i Novo Nordisk, at Donald Trump onsdag rettede et angreb mod medicinalindustrien og varslede et opgør med priserne.

USAs nye præsident Donald Trump Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT

Novo-aktien falder torsdag 4,8 pct., og målt i kroner og øre svarer det til 31,1 mia. kr. i tabt markedsværdi.

Novo Nordisk har USA som sit klart vigtigste marked, og derfor kan det ramme den danske medicinalgigant, hvis den kommende amerikanske præsident omsætter visionerne til handling.

- Vi er den største indkøber af medicin i verden, og alligevel byder vi ikke ordentligt. Vi vil starte med at byde, og vi vil spare milliarder af dollar over en periode, sagde Donald Trump onsdag eftermiddag på sit første pressemøde i et halvt år.

Republikaneren gentog desuden sine planer om et opgør med Barack Obamas sundhedsreform, Obamacare, og udmeldingerne er med til at skabe usikkerhed omkring Novo Nordisk og medicinalsektoren generelt.

- Vi ved ikke, hvor meget der kommer til at ske. Trump snakker om at starte budrunder for medicin, men spørgsmålet er, hvem det kommer til at ramme, siger aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra norske DNB.

- Bliver det diabetessektoren, hvor vi har set øget konkurrence i forvejen, eller andre sektorer, hvor priserne er steget markant? Men det er klart, at det bidrager til usikkerheden, siger han.

Novo Nordisk meldte sidste år ud, at selskabet venter lavere priser på det amerikanske marked i år og længere ude i fremtiden - men Trumps meldinger kan potentielt være mere dårligt nyt.

Oveni hatten er Novo Nordisk torsdag blevet mødt af et gruppesøgsmål fra en amerikansk pensionsfond, der mener, at selskabet har vildledt investorerne om den forventede indtjening i 2015-2016 og prispres på medicin i USA.

Advokatfirmaet, som kører søgsmålet, opfordrer andre utilfredse investorer til at hoppe om bord, men det er svært at vurdere perspektiverne i den sag, lyder det fra Rune Majlund Dahl.

- Og uanset hvad har Novo Nordisk formentlig forsikring, så det næppe går ud over aktionærerne. Men det kan godt lægge en ekstra usikkerhed ind over, siger han.

Novo Nordisk har torsdag en markedsværdi på 620 mia. kr. Selskabet har tidligere rundet 1000 mia. kr., men det er gået nedad bakke det seneste år.

/ritzau/FINANS