Trump kan afspore amerikansk ordreboom for Vestas

En god ordreindgang hidtil i år får Sydbank til at fastholde en købsanbefaling for aktien i Vestas, som dog kan blive ramt af et benspænd, hvis det lykkedes vindenergimodstanderen Donald Trump at vinde præsidentvalget i USA 8. november.

Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas havde i tredje kvartal en ordreindgang på 1350 megawatt, hvortil skal lægges de såkaldte "uannoncerede" ordrer, som selskabet først oplyser om i sit regnskab for tredje kvartal. Dermed har Vestas hidtil i år nået en ordreindgang på 5543 megawatt - uden den nævnte småordrer for tredje kvartal.

»Tredje kvartals sidste dage endte i en halvsløj ordreindgang målt i forhold til tidligere kvartaler,« konstaterer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank i et notat, efter at Vestas de sidste to dage af september havde annonceret fire ordrer på samlet 245 megawatt - et stykke under de 370 megawatt, som selskabet annoncerede i de sidste to dage af andet kvartal.

Indtrykket er dog fortsat stærkt, når der ses på Vestas' ordreudvikling hidtil i år, og Sydbank venter fortsat, at vindmølleproducenten i 2016 vil nå en ordreindgang på cirka 9000 megawatt.


»Vestas ordreindgang i år har været bedre, end vi havde forventet fra årets start løftet af den store ordre på 1 gigawatt til Statkraft i Norge,« noterer Jacob Pedersen.

I tredje kvartal oplyste Vestas om en bestilling på 214 megawatt til Midamerican Energy i USA, hvilket er en ordre, som kvalificerer det gigantiske Wind XI-projekt på 2000 megawatt til den vigtige PTC-skatterabat.

»Dermed er der lagt op til yderligere næsten 1800 megawatt i ordrer fra dette projekt inden for en overskuelig - men svært estimerbar- horisont,« skriver Sydbank-analytikeren.

Ud over storordren til Midamerican, har Vestas ifølge Jacob Pedersen fået faste og ubetingede ordrer, der kvalificerer yderligere små 2000 megawatt til skatterabatten i USA.

Ud af den ordreindgang, som Vestas har offentliggjort i år, tegner USA sig for hele 39 pct., hvilket vidner om Vestas' stærke position på det marked, og markedets betydning for selskabet.

Derfor udgør det også en risiko for vindmøllemarkedet - og for Vestas - hvis Republikanerens Donald Trump vinder det amerikanske præsidentvalg, efter at han ved flere lejligheder har udtalt sig i kritiske vendinger om vindenergi og støtten af industrien. Det er en risiko, som Vestas-investorerne skal være bevidste om, opfordrer Jacob Pedersen.

»Får Donald Trump lov at svinge taktstokken helt selv, er der en overhængende fare for, at han stopper støtten til vindmøllemarkedet, der så formentlig falder sammen i løbet af få år«, advarer analytikeren.

Hvis det scenarie udfolder sig, vil det potentielt have en markant negativ effekt på Vestas' fremtidige vækst- og indtjeningspotentiale.

»Så galt forventer vi dog ikke, at det går ? langtfra. Men der er ingen tvivl om, at investorerne vil reagere negativt på Trump-medvind og utvivlsomt også Trump-sejr,« skriver han endvidere.

/ritzau/FINANS

LÆS MERE