Trump i frontalangreb på medicinalkæmpernes priser

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Donald Trump holdt den traditionsrige State of the Union-tale tirsdag aften dansk tid, og var skarp i retorikken over for medicinalindustrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Godmorgen

En ny dag truer. Og vi skal godt omkring blandt de væsentligste nyheder fra dansk og international erhvervsliv. Blandt andet skærpede den amerikanske præsident retorikken over for verdens medicinalselskaber, hvilket må give bekymringer blandt de største danske selskaber i industrien. Vi begynder dog et helt andet sted – i din privatøkonomi.

Rådgivere langer ud efter bankernes nye åbenhed

Efter årelange slagsmål om, hvorvidt bankkunder kan se samtlige omkostninger ved deres investeringer, skulle de netop nu komme for dagens lys i nye 2018-opgørelser efter en ny opskrift. Tre privatøkonomiske rådgivere mener, at de nye opgørelser ikke opfylder målet.

Det skriver Berlingske Business.

Den såkaldte investorrapport er nu begyndt at dukke op hos kunderne. Men dels er de ikke udarbejdet ens fra bank til bank, dels er de i nogle tilfælde stadig ikke opgjort som ét samlet tal for alle omkostninger på investeringerne i 2018.

»Jeg har set rapporter fra Danske Bank. De var umulige at forstå, og det virker ikke, som om de har haft et ærligt ønske om at vise kunderne alle omkostningerne. Det efterlader ønsket om, at man havde tænkt over kundernes evne til at forstå den slags rapporter,« siger privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.

Han bakkes op af både Rune Wagenitz Sørensen, som er administrerende direktør og rådgiver hos formueforvalteren Miranova, og Karsten Engmann Jensen, der er indehaver af Pengeministeriet, der rådgiver om investering. Alle tre er i tvivl om, hvorvidt samtlige omkostninger er med i alle bankernes opgørelser – især de omkostninger, der ligger inde i de enkelte fonde. Det vil blandt andet sige handelsomkostninger og valutaomkostninger ved at operere på forskellige markeder.

Medicinpriserne skal ned

Den amerikanske præsident, Donald Trump, fremlagde natten til onsdag dansk tid sin årsrapport om tilstanden i USA i den traditionelle State of the Union-tale.

Han lagde vejen forbi et emne af stor dansk interesse – priserne på medicin. Hvert et ord om priserne vil blive vendt af flere af landets store medicinalselskaber, ikke mindst Novo Nordisk og Lundbeck. Og Donald Trumps ord var ikke ligefrem sød musik for medicinalindustrien.

»Den næste store prioritering for mig og for os alle bør være at sænke priserne på sundhed og receptpligtig medicin,« sagde han i talen.

Og fortalte, at hans regering allerede havde sørget for, at priserne i 2018 havde oplevet det største fald i 46 år.

»Men vi skal gøre mere. Det er uacceptabelt, at amerikanere betaler meget mere end mennesker i andre lande for præcis den samme medicin, som ofte er lavet det helt samme sted. Det er forkert, det er unfair, og sammen kan vi stoppe det. Og vi vil stoppe det hurtigt.«

Medicinpriser er et varmt emne i USA. Berlingske har de seneste uger beskrevet, hvordan amerikanere har fået vanskeligt ved at betale for medicin på grund af stigende priser.

»Jeg beder kongressen vedtage lovgivning, der langt om længe tager fat om problemet med globalt nasseri og leverer fairness og gennemsigtighed om priser for amerikanske patienter,« sagde han yderligere.

Samtidig opfordrede han blandet andre medicinalselskaber til at være langt mere transparente, når det kom til priserne.

Læs mere om talen her.

Huawei i ny modvind

Den kinesiske teknologikoncern Huawei er kommet i ny modvind, og denne gang er det den tyske kansler Angela Merkel, der tager bladet fra munden og kritiserer virksomheden.

Det skriver CNN

Huawei leverer teleudstyr til netværk og telemaster rundt omkring i verden. I en tale til japanske studenter sagde Angela Merkel, at der er en stor diskussion i Tyskland om Huawei netop nu, hvor man er i gang med at udvikle superhurtigt femte generationsnetværk 5G. Huawei har leveret store dele af det tyske 4G-netværk.

»Vi er nødt til at tale med kineserne for at sikre os, at selskabet ikke bare giver alle data videre til den kinesiske stat,« sagde Angela Merkel, der videre understregede, at det er nødvendigt med nogle »forsikringer«.

Den kinesiske koncern er kommet under mistanke fra regeringer i en lang række lande, herunder Danmark, fordi man frygter at Huawei giver data videre.

Huawei afviser, at selskabets produkter er en sikkerhedsrisiko, og koncernen har også fremhævet, at det er et privatejet selskab uden nogen forbindelse til de kinesiske regering.

Nordeas indtægter falder massivt

Nordens største bank har haft modvind på de finansielle markeder og må notere fald på de store indtægtsposter. Omkostningerne falder dog også. Nordea må notere et markant fald i indtægterne i 2018. Det viser årsregnskabet, som Nordens største bank har offentliggjort onsdag morgen.

De samlede indtægter falder med 3,5 mia. kr. i forhold til 2017 og lander på 67,2 mia. kr. Det er et fald på fem pct. Faldet er et resultat af dyk i både rente- og gebyrindtægterne. Renteindtægterne falder med syv pct. til 32,3 mia. kr., og gebyr- og handelsindtægterne med 11 pct. til 22,3 mia. kr. Det store fald var dog ventet, og indtægterne rammer stort set i forhold til analytikernes estimater. Men Nordea-topchef Casper von Koskull er ikke tilfreds.

Det skal investorerne holde øje med onsdag

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden har udvalgt tre begivenheder, som det er værd at rette blikket mod.

  • Vi starter tidligt ud i dag kl. 8, hvor vi får tal for de tyske fabriksordrer. Sidste måneds tal var svage, og det bliver meget interessant at se, om udviklingen svingede tilbage i positivt territorium i tallene for december. Som Europas største økonomi og trækhest for væksten er de tyske nøgletal altid værd at holde øje med.
  • Ser vi mod USA, vil investorerne starte dagen med at granske Trumps State of the Union-tale, hvor han bl.a. sagde, at han vil mødes med Nordkoreas leder i slutningen af februar. Senere på dagen får vi både tal for handelsbalancen i december, der i lyset af handelskrigen med Kina er værd at holde øje med. Vi får også tal for detailsalget i december i USA, ligesom vi også får tal for produktiviteten uden for landbruget. Alle tal er interessante, netop fordi der i markedet hersker tvivl om, hvor den globale økonomi bevæger sig hen.
  • Endelig er der også en række centralbanker, der er værd at holde øje med. Den brasilianske centralbank annoncerer sin rente. Det samme er tilfældet i Polen. I USA taler centralbankchef Powell ved et townhall-møde, og investorerne vil holde et vågent øje med hans udmeldinger i kølvandet på sidste uges rentemøde, hvor han bekræftede den tålmodige kovending udmeldinger i løbet af januar.

Markedet lige nu:

Aktierne stiger i Tokyo og Sydney onsdag på nok en helligdagstynd handelsdag, hvor investorerne blot følger den positive udvikling på Wall Street.

Nikkei 225 +0,1
Topix +0,3
Indiens BSE Sensex +0,6
Sydney ASX 200 +0,4

Artiklen er blevet opdateret kl. 15.12 med ny rubrik.