Trump eller Clinton? Derfor ændrer det ikke noget for Vestas

Det mest splittende præsidentvalg i amerikansk historie er lige på trapperne. Republikanernes kandidat, Donald Trump, har flere gange talt dunder mod vindmøller, men Vestas adm. direktør, Anders Runevad, frygter ikke en eventuel valgsejr til Trump.

Anders Runevad, administrerende direktør for Vestas, vil ikke ændre kurs i USA, hvis Trump bliver præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Clinton eller Trump? Det spørgsmål stiller millioner af amerikanere sig i disse timer, mens de står i stemmeboksene og skal vælge USAs næste præsident. De to kandidater har et meget forskelligt syn på, hvor USA skal hen: Også på energiområdet. Republikanernes kandidat, Donald Trump, har flere gange talt dunder mod vindmøller, mens Hillary Clinton er en fortaler for omstillingen mod vedvarende energi.

Et valg mellem to kandidater af den støbning skulle umiddelbart være et skæbnevalg for vindmølleproducenter, men adm. direktør i Vestas, Anders Runevad, tager præsidentvalget ganske roligt.

»Først og fremmest skal Vestas og jeg fokusere på de ting, vi selv kan påvirke. Men jeg vil ikke ændre vores strategi på det amerikanske marked afhængig af valget. Jeg føler mig sikker på, at USA fortsat vil være et vægtigt marked. Det er PTC-cyklussen (en skatterabat i USA, red.), der til en stor grad driver det amerikanske marked, og PTC'en er stemt igennem af en to-parti-Kongres, og de fleste eksterne analytikere er enige med mig i, at sandsynlighederne for, at vi ser ændringer i PTC'en, er ekstremt små,« siger Anders Runevad

Så er Vestas ligeglad med, hvem der vinder valget? Bliver det same-same?

»Det får vi at se, om det gør, men jeg vil ikke ændre noget i strategien, og vi mener, at PTC'en vil blive, og den driver markedet på mellemlang sigt. Men på lang sigt, efter 2022, ved vi det ikke rigtigt.«

Men for at udfordre dig på det, så er Donald Trump måske den mest pro-kul kandidat, som vi har set i mange år. Han taler om en genopblomstring af den amerikanske kulindustri, og han virker til at have et personligt problem med vind. Det må være en risiko for Vestas, hvis han bliver valgt som præsident.

»Som jeg sagde, så forventer vi ikke nogen ændringer i den nuværende PTC, og hvis du ser på konkurrencedygtighed, så kan vind konkurrere med kul. Min pointe er, at PTC er vedtaget af begge partier i Kongressen, og det er, hvad der driver markedet. Vi forudser ikke nogen ændringer i den, men du har ret i, at efter 2022 kan et andet politisk system have indflydelse på markedet,« siger Anders Runevad.

Og så er der spørgsmålet om handelsaftaler, som Trump har sagt, at han vil trække tilbage eller genforhandle.

»Vi er omkring 5.000 medarbejdere i USA, og vi producerer alt i USA til det amerikanske marked. Og glem ikke, at vind langt hen ad vejen af konkurrencedygtigt. Et andet argument er, at vindservice-teknikker var en af de jobs, der havde den hurtigste jobvækst sidste år, og vi mener, at begge kandidater må være interesserede i at skabe flere arbejdspladser.«

Det amerikanske præsidentvalg løber hen over natten mellem tirsdag og onsdag. Alt efter, hvordan afstemningen går, bliver den nye præsident præsenteret et sted mellem klokken 6.00 og 12.00 onsdag dansk tid.