Trump angriber medicinalindustrien og markedet reagerer kraftigt

USAs kommende præsident, Donald Trump, vil arbejde for billigere medicinalpriser. Det sagde han på et pressemøde onsdag, og markedet reagerede øjeblikkeligt.

Foto: SPENCER PLATT

»Hvis jeg var en medicinalvirksomhed og hørte den udtalelse fra en præsident, ville jeg gribe ud efter min hjertemedicin.«

Sådan siger tidligere seniorøkonom i Clinton-administrationen og sundhedsekspert, Joe Minarik, til Financial Times efter, at USAs kommende præsidentkandidat, Donald Trump, holdt pressemøde onsdag.

For under Trumps indledende bemærkning til pressemødet, blev der givet en tydelig advarsel til medicinindustrien: Priserne skal ned.

Således slog Donald Trump fast, at hans regering vil arbejde for lavere medicinpriser. Det budskab blev understreget med kommentaren om, at medicinalvirksomhederne »slipper af sted med mord« ved at kræve for høje priser for deres medicinalprodukter.

Den kommende præsidents budskab fik aktiemarkedet til at reagerer øjeblikkeligt.

De to amerikanske medicinalkæmper, Johnson & Johnson og Pfizer, styrtdykkede øjeblikkeligt på aktiemarkedet. De fulgte således efter andre industrier som bl.a. bilindustrien, der i samme stil har oplevet effekten af Donald Trumps udtalelser eller tweets.

Det amerikanske Nasdaq bioteknologiske index var således nede med hele 3,7 procent tidligt på eftermiddagen. Det skriver Financial Times.

Udtalelserne fra præsidenten fik effekter helt over i det asiatiske marked, hvor bekymringen gik på, om amerikanske medicinalfirmaer nu ville være med til at presse priserne ned i USA, der er det største og mest profitable medicinalmarked.

Det kom bl.a. til udtryk i Japan, hvor medicinalvirksomheden, Takeda Pharmaceutical faldt med 2,7 procent.

Investeringsøkonom ved Nordnet, Per Hansen, tager dog Trumps udtalelser væsentligt mere roligt end aktiemarkedet:

»En betydelig del af merudgifter går til forsikringsselskaber og »indkøbsorganisationer«. Det er langt fra givet, hverken at medicinalselskaber skal bære hele eller blot den overvejende del af udgiftsreduktionerne,« siger Per Hansen og tilføjer:

»Trump kommer ikke til at ændre meget i 2017, men måske fra 2018. Spørgsmålet er hvor meget han i det hele taget kan nå at udrette, når den første tid går med at videreføre eller ændre de forhold, han har arvet fra Obama.«

Indsættelsen af Donald Trump starter den 19. januar og varer til d. 21. januar.