Trump angriber Apple: »De nægter at låse telefoner op, der er brugt af mordere«

Det gode forhold mellem den amerikanske præsident og techgiganten Apple er frosset til, efter at Apple i sidste uge nægtede at give FBI adgang til krypterede data på iPhone.

Trump forsøger at presse Apple til at åbne for to låste iPhoner efter skyderi i Florida, men det vil Apple ikke. Det er ikke første gang, der er knas mellem Apples privatlivspolitik og de amerikanske myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix

Den seneste tid har budt på en perlerække af sammenstød mellem Det Hvide Hus og techgiganter. Senest beskyldte Donald Trump tirsdag eftermiddag amerikansk tid Apple for at nægte at samarbejde med amerikanske efterforskere i en drabsefterforskning. Det skete, på trods af at hans administration har haft et tæt samarbejde med Apple under handelskrigen med Kina.

»Vi hjælper Apple hele tiden med handel og så mange andre problemer, og alligevel nægter de at låse op for telefoner, der er brugt af mordere, narkohandlere og andre voldelige og kriminelle. De bliver nødt til at handle og hjælpe,« skrev Donald Trump på Twitter.

Præsidentens reaktion kommer i kølvandet på, at den amerikanske rigsadvokat William Barr sagde til The New York Times, at Apple ikke havde ydet den fornødne hjælp til låse to beslaglagte telefoner op.

Mordet på flådebasen

Telefonerne tilhører en mand af saudiarabisk oprindelse, som i december skød tre mennesker på en flådebase i Florida. Efterfølgende begik manden selvmord. Hans to telefoner er krypterede, som nyere iPhoner typisk er. Det er derfor ikke muligt for FBI at tilgå dem uden kode.

FBI har derfor bedt Apple om hjælp til at åbne telefonerne.

Techgiganten Apple mener til gengæld, at man har hjulpet FBI i tilstrækkelig grad.

»Vi har besvaret alle forespørgsler løbende, grundigt og rettidigt,« skriver Apple i en erklæring.

FBI forsøgte at få adgang med dommer i ryggen

Det er ikke første gang, at Apples privatslivspolitik skaber gnidninger mellem techgiganten og de amerikanske myndigheder. I 2015 blev 14 mennesker dræbt og 22 mennesker såret under et masseskyderi i Californien.

Dengang kæmpede Apple en indædt kamp mod at give de amerikanske myndigheder adgang til gerningsmandens telefon. FBI forsøgte gennem en retssag at pålægge Apple at lave en falsk sikkerhedsopdatering, som skulle slå alle sikkerhedsindstillinger på den beslaglagte iPhone fra. Det afviste Apple, som henviste til, at det dermed ikke kun ville være myndigheder, som kunne skaffe sig adgang til Apple-udstyr. Apple henviste desuden i sagen til den amerikanske forfatningsfrihed.

Det hele endte med, at myndighederne betalte en anden virksomhed en million dollar (knap syv millioner danske kroner) for at udvikle software, som kunne bryde telefonens kryptering.