Tropisk eventyr forgylder danske brødre

Brødrene Carl og Martin Bek-Nielsen har med stor succes fået deres afdøde fars livsværk til at blomstre stærkt og har skabt milliardværdier i planteolieimperiets to børsnoterede selskaber.

Palmeolieplantage Fold sammen
Læs mere
Det skriver dagbladet Børsen.

Med base i Malaysia styrer brødrene i dag en omfattende produktion af palmeolie, som i 2009 gav United Plantations det næsthøjeste resultat i selskabets mere end hundrede år lange historie. 475 mio. kr. lød overskuddet på.

»Vi har været skånet i den her finanskrise, fordi råvarepriserne har været meget høje, og derudover har vores produktivitet været den bedste inden for industrien,« siger finansdirektør Martin Bek-Nielsen.

Han driver United Plantations sammen med sin bror, Carl Bek-Nielsen, som er direktør og forretningsleder i selskabet. Brødrene er sønner af den afdøde palmekonge Børge Bek-Nielsen. De styrer i dag en milliardforretning, hvis kerne er nogle af de mest effektive plantager i Malaysia og Indonesien. De er desuden frontløbere inden for den bæredygtige produktion, der lige nu er i høj kurs hos verdens største fødevareselskaber, Nestlé og Unilever, som for nylig måtte indkassere hård kritik og fyre flere leverandører, der blev beskyldt for at ødelægge regnskoven.

Selskabets aktionærer bifalder ligeledes ledelsesstilen, da imperiets to største børsnoterede selskaber, United Plantations Berhad og det dansk-svenske Aarhus Karlshamn har forøget markedsværdien med adskillige milliarder i det seneste år. United Plantations bliver både handlet på den danske og den malaysiske børs og er i dag ca. 5 mia. kr. værd.

Brødrene Bek-Nielsen styrer plantager med et samlet areal på 41.000 hektar i Malaysia, heraf er langt størstedelen fyldt med oliepalmer. Derudover er de i gang med opdyrkningen af yderligere 40.000 hektar i Indonesien. Efter to rekordår forbereder United plantations sig nu på, at det kan blive lidt sværere.