Troels Lund Poulsen truer med flerdobling af bøder til banker

Det skal være langt dyrere for bankerne at overtræde lovgivningen. Og der kan blive tale om en flerdobling af bødestørrelserne, varsler erhvervs- og vækstministeren med opbakning fra dels et bredt flertal i Folketinget, dels en betænkning, der offentliggøres mandag.

Skatteminister Karsten Lauritzen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen hold søndag eftermiddag pressemøde om hvidvask i Erhvervs- og Vækstministeriet. (Foto: Michael Bothager) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankerne slipper fremover slet ikke så billigt fra at overtræde lovgivningen, som det er tilfældet i dag.

Det står klart, efter erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) søndag mødtes med de partier, der står bag de seneste lovpakker vedrørende banksektoren – og dermed en bred kreds af partier. Efter mødet slog Troels Lund Poulsen fast, at straffen for at overtræde Lov om Finansiel Virksomhed skal skærpes i form af højere bøder. Straks efter sommerferien indkalder han til forhandlinger med Folketingets partier, og derfor vil han endnu ikke lægge sig fast på det niveau, som bøderne skal op på.

Men mandag offentliggør hans ministerium »Betænkning om bødesanktioner på det finansielle område«, som er en rapport med anbefalinger netop af højere bøder til bankerne ved lovovertrædelser. Berlingske har fået indblik i betænkningen, og det er ikke hyggelæsning for banksektoren. Det nuværende bødeniveau har ingen effekt, og bøder for lovbrud i store banker skal under skærpede omstændigheder kunne udløse bøder på op til 50 millioner kroner – dog kun 5 mio. kr. under generelle omstændigheder, lyder anbefalingen.

Troels Lund Poulsen vil ikke kommentere det konkrete forslag. Men han påpeger selv over for Berlingske, at det danske niveau for bøder til den finansielle sektor ligger væsentligt under niveauet i sammenlignelige lande.

»Så der kan sagtens blive tale om en tre- eller firedobling. Men det er en del af det, der skal forhandles efter sommerferien,« siger han.

Udvalget bag betænkningen med landsdommer Nikolaj Aarø-Hansen som formand anbefaler i grove træk at fastholde nogle overkommelige bøder for bagatelagtige overtrædelser men derimod at finde den helt store bødeblok frem til grove overtrædelser – og med et stigende niveau i takt med virksomhedens omsætning eller balance.

»Der er behov for en forhøjelse af niveauet for bøderne for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed med henblik på at skabe en større sammenhæng mellem strafudmålingen og dels grovheden af overtrædelsen, dels størrelsen af den virksomhed, der har begået overtrædelsen. Endvidere bør der være større forskel på bøderne for virksomheder og fysiske personer, og bøderne bør forhøjes i de tilfælde, hvor der ved overtrædelsen er opnået en økonomisk fordel, men hvor denne ikke kan konfiskeres efter straffelovens regler herom,« hedder det i betænkningen.

Nordea meldt til politiet

Som et billede på det nuværende bødeniveau er storbanken Nordea netop politianmeldt af det danske finanstilsyn for ikke at have styr på sine procedurer til at forhindre finansiering af terror og hvidvask af penge. I 2015 faldt det svenske finanstilsyn over de samme mangler i banken og gav Nordea en bøde svarende til godt 40 millioner danske kroner. Løsningen med en politianmeldelse i Danmark skyldes, at Finanstilsynet i Danmark ikke har bemyndigelse til at udstede så store bøder, som det svenske tilsyn har.

Finanstilsynet har siden 2003 udstedt mellem en og ti bøder om året for overtrædelse af loven om finansiel virksomhed. Langt de fleste har været på under 25.000 kr., fem har været på mellem 25.000 kr. og 100.000 kr., og endelig har to været på over 100.000 kr. Den ene var udstedt af Bagmandspolitiet og var på 500.000 kr. for 18 tilfælde af overtrædelse af forbuddet mod at yde lånefinansiering til kunders køb af bankens egne aktier, og den anden var på 150.000 kr. til en andelskasse for 31 tilfælde af den samme overtrædelse.

Politisk opbakning

Blandt andet Socialdemokraternes ordfører på området, Benny Engelbrecht, bakker op om større bøder.

»Der er brug for større bøder, og det, der er på bordet, ser fornuftigt ud,« siger Benny Engelbrecht.

Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard,skriver i en kommentar til forhøjede bøder: »Vores ambition er jo, at vi slet ikke skal komme i nærheden af at få bøder. Og vores indsats i forhold til at komme på plads i forhold til reglerne vil være lige intens hvad enten bøderne forhøjes eller ej. Men vi er åbne over for at se på spørgsmålet, hvis man sikrer at små formelle fodfejl ikke udløser millionbøder.«

Troels Lund Poulsen indkalder til forhandlinger i september, og han forventer. at både højere bøder og andre tiltag for at skærpe indsatsen mod lovbrud på det finansielle område kan træde i kraft fra 2017.