Troels Lund Poulsen: Det bliver dyrere at være boligejer

De danske boligejere kan se frem til en regning, når yderligere kapitalkrav til pengeinstitutter bliver vedtaget, lyder det fra erhvervs– og vækstminister Troels Lund Poulsen efter møde med formand for Basel-komitéen.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen kaldt i samråd om realkreditten og de stigende bidragssatser. Fotograferet på Christiansborg tirsdag den 12. april 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over en halv million danskere med boliglån i Totalkredit fik i starten marts måned et brev om, at prisen på deres boliglån vil stige. Forklaringen fra Totalkredit lød, at koncernen skulle imødekomme nye kapitalkrav fra EU. Det er krav, som endnu ikke er vedtaget.

Men nu kan samtlige af landets boligejere måske se frem til en prisstigning.

Sådan lyder beskeden fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), efter han fredag havde møde med den svenske nationalbankdirektør og formand for Basel-komitéen, Stefan Ingves, om de kommende skærpede kapitalkrav til den danske realkreditsektor.

»Det er min forventning, at der kommer yderligere reguleringskrav også til de danske pengeinstitutter. Vi får først afklaring på, hvor stort det bliver, og i hvilket omfang det kommer til at berøre den danske realkredit, når vi ser de potentielle anbefalinger, som Basel-komitéen kommer med. Men jeg kan ikke sætte tal på det. Det er for tidligt,« siger Troels Lund Poulsen.

Så beskeden til de danske boligejere er, at der kommer en regning, men du ved ikke, hvor stor den bliver?

»Ja. Det er der, vi er på nuværende tidspunkt. Der kommer yderligere kapitaliseringskrav, som vil være én af anbefalingerne fra Basel-komitéen. Det helt afgørende bliver, hvordan man fra europæisk side og kommissionens side har tænkt sig at forholde sig til det. Men man må erkende, og det gør jeg også, at der kommer yderligere finansielle reguleringskrav,« siger han.

Så billigt som muligt

På mødet udtrykte ministeren sine bekymringer over, at de kommende reguleringer vil ramme den danske realkreditmodel hårdt, fordi kravene højst sandsynligt ikke vil tage højde for, hvordan det danske realkreditsystem er skruet sammen.

»Jeg arbejder for, at regningen skal blive så minimal som overhovedet muligt. Men det står helt tydeligt, at der kommer yderligere forslag til regulering. Så må vi tage en diskussion, som jeg har gjort gentagne gange, med Jonathan Hill, som er kommissær, om hvordan vi fra europæisk side har tænkt os at forholde os til de anbefalinger,« siger Troels Lund Poulsen, der understregede, at han var tilfreds med mødet:

»Først og fremmest var der en god dialog. For mig var det afgørende, at Stefan Ingves lyttede til nogle af de bekymringer, jeg kom med. Det, synes jeg, han gjorde.«

Mødet med Stefan Ingves kommer i kølvandet af Totalkredits forhøjelser af bidragssatserne. Prisstigningerne resulterede i massiv kritik af Nykredit fra vrede boligejere, og i slutningen af marts forlangte et flertal i Folketinget, at Nykredit skulle lægge al dokumentation for prisforhøjelserne frem for offentligheden. Ifølge Nykredit skal koncernen skaffe 15 milliarder kroner for at leve op til de kommende EU-krav.

Det forventes, at de kommende anbefalinger fra Basel-komitéen vil være klar i slutningen af 2016.