Trods milliardindtjening på renter og gebyrer: Realkreditkæmpes resultat i stort dyk

Årets første ni måneder har budt på næsten status quo på rente- og gebyrindtægterne hos Nykredit, men andre steder i forretningen formår landets største realkreditinstitut ikke at holde dampen oppe i forhold til sidste års rekordregnskab, og det koster på bundlinjen.

Nykredit kan torsdag morgen præsentere regnskabet for årets første ni måneder. Landets største realkreditinstitut har svært ved at nå sidste års rekordhøjder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit kan torsdag morgen præsentere et kvartalsregnskab, der viser en forretning i solid gænge.

Renteindtægterne falder ganske vist en smule fra 6,8 til 6,7 mia. kr. i forhold til samme periode sidste år. Og gebyrindtægterne falder 16 pct. til 1,5 mia. kr. Men 2017 var også et ekstraordinært godt år for landets største realkreditinstitut.

Det er særligt handels-, beholdnings- og øvrige indtægterne, der ikke kan holde trit med sidste år. Her fik man nemlig en engangsindtægt fra tilbageførsler fra en række ældre swaplån efter salg af andelsejendomme. Så den post falder fra 1,7 mia. kr. til 348 mio. kr., og det betyder, at de samlede indtægter falder med 15 pct. til 9,4 mia. kr.

Topchef Michael Rasmussen hæfter sig ved, at der er godt gang i forretningen målt på særligt to væsentlige parametre.

»Både Nykredit Bank og Totalkredit øger udlånet og byder hver dag nye kunder velkommen. Formuen under forvaltning vokser markant. Resultatet for årets første tre kvartaler er ganske vist ikke på højde med sidste års rekordniveau, men i forhold til forventningerne og på baggrund af den fortsatte vækst i forretningen er dagens regnskab meget tilfredsstillende,« udtaler han i regnskabsmeddelelsen.

Udlånet stiger - resultatet falder

Det samlede realkreditudlån i virksomheden, der har knap 3.400 ansatte, er da også vokset fra 1.155 mia. kr. til 1.184 mia. kr. I det Nykredit-ejede Totalkredit er udlånet vokset med 43 mia. kr. til 661 mia. kr., svarende til en stigning på 7 pct. siden 30. september 2017. Ses der alene på udviklingen fra starten af året, er udlånet steget 5 pct., skriver selskabet i regnskabet. Der er nu mere end 770.000 boligejere, der har lån i Totalkredit.

Bankforretningen har også vokseværk. I Nykredit Bank er udlånet vokset med 1,5 mia. kr. siden udgangen af september sidste år, og udgør nu 58,7 mia. kr.

Michael Rasmussen må dog notere, at omkostningerne med 3,6 mia. kr. holder sig på niveau med perioden sidste år. Og da der i år rent faktisk er nedskrivninger på udlån - ganske vist på beskedne 213 mio. kr. - falder bundlinjen markant. Helt præcist med 38 pct. til 4,7 mia. kr.

Nykredit fastholder forventningerne til resultatet for hele 2018, hvor man regner med at lande i den øvre del af niveauet 6,5 mia. kr. til 7,5 mia. kr.