Tro ikke på lavere priser efter teleopkøb

Forbrugerne skal ikke forvente faldende priser, når der efterhånden bliver færre teleselskaber i Danmark, siger analytiker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal ikke forvente faldende priser, efterhånden som der sker opkøb og sammenlægninger i telebranchen - sammenlægninger, som også vil give færre store teleselskaber i Danmark.

»En konsolidering på det danske telemarked vil ikke føre til prisfald for forbrugerne. Siden i sommer har teleselskaberne gentagne gange annonceret prisstigninger. Så sent som i sidste uge hævede TDC priserne,« sagde aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Bank, da han tirsdag indledte telebranchens årsdag, Tele2010, i Ingeniørernes Hus i København.

Og der er købt grundigt op gennem de seneste 12 måneder.

Læs også: Analytiker: Salg af TDC vil ske i år

»Der er sket temmelig meget i Danmark på det seneste. Elselskaberne er gået sammen i et fælles selskab for at sælge Internet, telefoni og TV. TDC har købt, hvad det var muligt at købe. Telenor har købt Bibob. Nu er kun Dansk Bredbånd, ComX og Stofa i spil. Konsolideringen er ved at være på plads på det danske marked, og det gik faktisk hurtigere, end jeg troede - faktisk tog det kun seks måneder,« sagde Poul Ernst Jessen, der har fulgt telemarkedet tæt i mange år.

Og sammenlægningerne er netop nødvendige for at kunne tjene penge i et mere presset telemarked.

»Vi er ved at være en normal branche med en lav vækst på omkring tre procent. Formodentlig bliver margenen lavere og dermed indtjeningen pr. kunde,« som Ib M. Tolstrup, direktør i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien i Danmark, udtrykte det.

Stort set er det kun mobilt bredbånd - altså Internet-adgang fra avancerede mobiltelefoner og bærbare computere med mobilmodem - der er i vækst på teleområdet herhjemme. Derfor køber teleselskaberne op, og det får betydning for priserne.

»Forbrugerne ville blive de store vindere, medmindre der skete en konsolidering. Den giver nemlig basis for at opretholde indtjeningen,« sagde Poul Ernst Jessen fra Danske Bank.