Trendsætter går fra livsværket

Natalie Massenet er en af modeverdenens mest indflydelsesrige kvinder som skaber af luksus-shoppingsitet Net-a-porter. Nu er hun gået midt i en fusion og kapper alle bånd.

Natalie Massenet er medvirkende til, at London i dag har et centrum for mode. Her kigger hun på hotte strømpebukser under London Fashion Week sammen med Victoria Beckham (th.). Arkivfoto: Toby Melville/Reuters Fold sammen
Læs mere

»Jeg fandt en brochure i Barclays Bank, hvor der stod: »Er du iværksætter?« og tog den med hjem. Så forklarede min mand mig om kapitalismens grundprincipper – at du kan få investeringer til en forretningsidé, før du overhovedet har en egentlig forretning. Jeg har det, som om jeg har været på business-kursus lige siden.«

Året var 1999, Natalie Massenet gik højgravid hjemme og drømte om modetøj, mens hun funderede over, hvad hun skulle stille op med sin karriere. Året før var hun blevet freelancer efter en række år som modeskribent og -redaktør.

Tanken om at kombinere et digitalt modemagasin med net-shopping for alle de store modemærker var født.

I 2000 åbnede Net-a-porter for de virtuelle døre til luksusmoden, og 15 år senere er Natalie Massenet en af de mest indflydelsesrige kvinder i modeverdenen. Hun er trendsætteren med det imponerende kontaktnet og – altid velklædt – en omvandrende reklamesøjle for sit livsværk. Net-a-porter har i dag over seks millioner unikke besøgende på hjemmesiden om måneden og omfatter også en hjemmeside for herretøj, Mr Porter, foruden printmagasinet Porter.

Men det er ikke mere livsværk, end at Natalie Massenet nu vinker farvel til Net-a-porter midt i en fusion med italienske Yoox, der skaber verdens største webportal for luksusmodetøj. Selv siger Massenet – der fyldte 50 i sommer – at hun efter nærmere overvejelse har lyst til at lade sin indre iværksætter springe ud igen.

Andre melder om et dårligt miks med Yooxs stifter, Federico Marchetti, der vil sidde på den egentlige magt i den fusionerede virksomhed, mens Massenet skulle have styret den mere kreative del af foretagendet.

Svær omstilling

Med andre ord er det svært at omstille sig fra grundlægger og chef til en mere begrænset rolle i et større virksomhedshierarki. Og Natalie Massenet solgte faktisk allerede i 2010 sin aktiemajoritet til luksuskoncernen Richemont for omkring 50 millioner pund.

Hun ventes at få andre 100 millioner pund på at sælge helt ud til Yoox, så nu spekuleres der i, om hun vender tilbage til at fokusere mere på modemagasiner.

Derudover varetager hun fortsat særskilt posten som formand for det britiske modeorgan British Fashion Council, der står bag London Fashion Week. Massenet tilskrives væsentlig kredit for at have været med til at sætte London på modebranchens verdenskort.

Det lå i øvrigt næsten i kortene, at Natalie Massenet skulle ende med at kombinere journalistik og mode i den mere glamourøse ende. Hendes far var amerikansk journalist og udenrigskorrespondent og siden PR-mand i filmbranchen, mens hendes britiske mor var Chanel-model og af og til stand-in for filmstjernen Sophia Loren, så Natalie Massenet har fra barnsben haft sin færden i et kosmopolitisk miljø på tværs af kontinenterne. Selv havde hun også en kort periode som model og stylist i Japan, før hun slog sig på modeskriveriet.

Hun citerer gerne sin far, når hun skal forklare sin optimisme og sit gåpåmod: »Vær aldrig bange for, hvad der findes på den anden side af bjerget«.