Tre udfordringer venter ny Microsoft-topchef

Microsoft har udpeget den nye administrerende direktør. Berlingske opridser tre konkrete opgaver, Satya Nadella står over for.

Det er især en lav markedsandel på markedet for smartphonetelefoner og tavle-PCer, den nye topchef i Microsoft, Satya Nadella, skal forsøge at rette op på. Dertil kommer udfordringen med et stærkt faldende salg af traditionelle computere på globalt plan. Foto: Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: MICROSOFT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fem måneder har pilen drejet. Den er nu stoppet og endte med at pege på den indiskfødte, 46-årige Satya Nadella. Han afløser Steve Ballmer og indtager rollen som administrerende direktør i Microsoft.

Det er imidlertid ikke nogen nem opgave, Satye Nadella står med. Microsoft er presset på en række områder, hvor både Apple, men i særdeleshed Google og Samsung, sidder på større og større markedsandele og presser Microsoft.

På især tre punkter står Satya Nadella overfor store udfordringer.

1. Microsoft sælger få telefoner

Det har været en lang, sej og udmattende kamp for Microsoft at bevæge sig ind på markedet for smarte telefoner, hvor dels Apple traditionelt har stået stærkt, og hvor søgegiganten Google de seneste år er blevet en sand mastodont. På telefoner såvel som tavle-PCer.

Google står i forvejen med deres Android-styresystem for softwaren på otte ud af ti smartphone-telefoner. Og ifølge analysehuset Gartner, der følger teknologiudviklingen, vil salget af Android-apparater, der dækker over telefoner, ure, tavle-PCer og andet udstyr, i 2014 lyde på 1,1 milliarder enheder. Det svarer til en stigning på 26 procent.

Det er særligt Samsung, som sammen med Apple sidder på markedet for high-end telefoner og tavle-PCer. Ifølge Gartner havde Microsofts mobile styresystem Windows Phone ved udgangen af 2013 en udbredelse på 3,4 procent af smartphone-telefoner globalt, mens Apples iOS var på 21,1 procent af verdens telefoner, og Googles Android var at finde på de resterende 81,9 procent.

Med til historien hører, at Microsoft står til at overtage Nokias mobildivision de kommende måneder. Nokia står for 90 procent af salget af telefoner med Windows Phone fra Microsoft. Men i det vigtige julekvartal, fra oktober til december, faldt salget til 8,2 millioner af Nokias Lumia-telefoner mod 8,8 millioner tre måneder tidligere. Julen er traditionelt her, hvor teknologiproducenter henter omkring 30 procent af årets omsætning, og derfor slår tilbagegangen så meget hårdere.

Siden den første Lumia-telefon kom på markedet i 2011 har Nokia kun solgt omkring 44 millioner af slagsen. Til sammenligning solgte sydkoreanske Samsung, som er verdens største mobilproducent, 80,3 millioner smartphonetelefoner alene i 3. kvartal 2013.

Lumia-salget er ellers stort set kun gået fremad gennem de to seneste år. Tilbagegangen i 4. kvartal er den første.

2. Computersalget falder

Microsoft lider under, at forbrugerne køber færre og færre traditionelle computere. Her er det især de private forbrugere, der dropper computeren og i stedet erhverver sig en tavle-PC. Typisk med Googles Android-styresystem eller Apples iPad. Markedet for tavle-PCer domineres af Googles Android-styresystem med en andel på omkring 80 procent og med Apples iOS-styresystem på en andenplads med en andel på cirka 13 procent.

2013 blev et endnu dårligere år for PC-salget, end det tidligere var ventet. Salget faldt med 10,1 procent, hvilket er bundrekord efter seks kvartaler i træk med tilbagegang. Og 2014 tegner udelukkende til fortsat nedtur. Det vurderer analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Det har stor betydning for Microsoft, da en stor del af indtjeningen er kommet fra salg af Office-pakkerne til netop traditionelle computere. Selvom Windows stadig er det mest udbredte styresystem på computere, så er det ifølge analysehuset Gartner kun 15 procent af nye, solgte enheder, som kommer med Windows installeret.

3. Windows 8 har det sløvt

Endelig har Microsoft også haft svært ved at overbevise køberne om fortræffelighederne ved den seneste version af Windows-styresystemet, Windows 8. Det viser sig i fordelingen af Windows-versioner, hvor Windows 7 står for 47 procent af de Windows-versioner, der er installeret på forbrugernes computere ifølge tal fra Net Applications. Den tidligere version, Windows XP er at finde på 29 procent af computerne, mens Windows 8 og opdateringen Windows 8.1 samlet findes på godt 10 procent.

Udbredelsen hænger selvsagt sammen med det dalende PC-salg, og det er også noget, der har fået Microsoft til at lægge om. Den nye Xbox, software til erhvervslivet og nye nettjenester er det, der skal sikre den amerikanske softwaregigant Microsofts fremtid for at stå imod det faldende salg af PCer og dermed af indtjeningen på Microsofts Windows-styresystem.