Tre topdirektører i spil som ny Telia-boss

Direktører fra Ericsson, Swedbank og Nokia nævnes som bud på den kommende topchef i Nordens største teleselskab.

Swedbanks topchef, Michael Wolf, som her præsenterer årsregnskabet for 2012 tilbage i januar i år, nævnes som mulig ny topchef i telegiganten Telia. Arkivfoto: Leo Sellén, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LEO SELLÉN

Ericssons næstkommanderende, Swedbanks topchef og en tidligere Nokia-direktør er alle varme navne til at overtage topposten i Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia.

Sådan lyder vurderingen i Svenska Dagbladet, som forsøger at sætte navne på, efter at den nye bestyrelsesformand, Marie Ehrling, tidligere på ugen besluttede at skrotte den tidligere søgeproces og starte på en frisk for at finde Lars Nybergs afløser.

Lars Nyberg trådte i februar tilbage oven på en endnu ikke fuldt afdækket bestikkelsesskandale, hvor Telia - kort før han blev ansat - i 2007 købte en 3G-mobillicens for 2,3 milliarder svenske kroner i den tidligere sovjetrepublik Usbekistan. Købet skete gennem et selskab i Gibraltar med tætte kontakter til Usbekistans præsidents datter, som er ansvarlig for landets telemarked.

Den svenske mobiludstyrsgigant Ericssons næstkommanderende siden november 2011 og ansat hos Ericsson siden 2004, Magnus Mandersson, er det ene af de varme navne. Han har arbejdet i telebranchen i 15 år.

En anden kandidat er Swedbanks topchef, Michael Wolf, som flere gange har vist, at han er i stand til at vende virksomheder i krise. Han har ingen erfaring fra televerdenen men er vant til forbrugerprodukter og har et godt ry, foruden at hans opgave i Swedbank efterhånden er ved at være løst, skriver avisen. Marie Ehrling har selv, som topchef for Telia fra 2003 til 2006, det branchekendskab, som Michael Wolf måtte mangle.

Den tidligere markedsdirektør for den finske mobilproducent Nokia, Niklas Savander, er et tredje varmt bud. Han er finne men har et godt skudsmål med sig. Han røg ud i juni 2012 under en af de store fyringsrunder hos Nokia.

I øjeblikket er Telias koncernfinansdirektør, Per-Arne Blomquist, konstitueret på topchefposten. Det har han klaret godt, men det skønnes, at han som del af den tidligere ledelse ikke vil kunne blive ny topchef.