Tre københavnske banker sat på sort liste

En af Danmarks mest profitable banker yder ikke længere lån mod aktier fra Amagerbanken og Max Bank samt Capinordic Bank som sikkerhed. Bankeksperten Bjarne Jensen kalder sortlistningen »usædvanlig«.

Amagerbanken, Capinordic Bank og Max Bank, er kommet på den sorte liste hos Ringkjøbing Landbobank forstået på den måde, at den vestjyske bank ikke længere yder lån mod sikkerhed i aktier fra de tre andre banker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Danmarks mest velindtjenende banker Ringkjøbing Landbobank i Vestjylland har sat Amagerbanken, Max Bank og Capinordic Bank på sin sorte liste. Ringkjøbing Landbobank, hvis topchef Bent Naur er formand for Lokale Pengeinstitutter, vil ikke længere yde lån mod sikkerhed i aktier fra de tre banker. De af bankens kunder, som allerede har aktiekreditter med pant i de tre aktier, må nu ud og finde ny sikkerhed.

I sidste uge skrev Ringkjøbing Landbobank til en række kunder, som normalt ligger inde med aktier fra Amagerbanken, Max Bank og Capinordic Bank, at disse aktier ikke længere kan lægges til sikkerhed for lån: »Vi scanner løbende og rutinemæssigt, hvilke aktier der ligger som pant for udlån. Og så tager vi nogle ud fra tid til anden. Sådan har vi gjort i mange år,« forklarer afdelingschef Kaja Rud, som understreger, at det for de fleste kunder drejer sig om mindre beløb.

Kaja Rud vil ikke ind på, hvorfor Ringkjøbing Landbobank lige præcis har taget de tre bankaktier ud bortset fra Capinordic Bank, hvor hun henviser til »den seneste tids uro«. Ringkjøbing Landbobank er imidlertid kendt for at have en meget sikker hånd, når banken beslutter, hvilke aktier der gives lån på. Underdirektør John Fisker oplyser således, at banken ikke har tabt penge på aktiekreditter.

Ringkjøbing Landbobank, som er nummer 14 på listen over Danmarks største banker, cementerede i sidste uge sin rolle som en solid og veldreven bank midt i finanskrisen med et regnskabsresultat, som modsvarede en egenkapitalforrentning på 17 procent. Til sammenligning forrenter Danske Bank sin egenkapital med tre procent.

Bankens egen skyld

Bankeksperten Bjarne Jensen kalder det »usædvanligt«, at en bank på denne måde anmelder andre banker: »Det har jeg ikke set før. Den slags plejer bankerne at overlade til aktieanalytikerne. At Ringkjøbing Bank ikke vil yde lån med sikkerhed i Capinordic Bank-aktier er forståeligt nok med den usikkerhed, der hersker omkring bankens overlevelse. Men Amagerbanken og Max Bank må føle sig en smule pikerede. Deres kunder og aktionærer vil formentlig undre sig over karaktergivningen fra Ringkjøbing,« siger Bjarne Jensen og tænker sig om et øjeblik:

»Men det er selvfølgelig Ringkjøbing Banks gode ret at oplyse kunderne om, hvilke aktier de vil belåne, og hvilke de ikke vil belåne.«

Amagerbanken er under pres fra flere sider. Danske Bank dumpede i går kursmålet for banken fra 50 til 30. Ifølge Bjarne Jensen er Amagerbanken langt hen ad vejen selv skyld i, hvis banken opfattes negativt: »Oven på kapitaltilførslen og et forventeligt elendigt regnskab har banken forsømt at fortælle verden, hvordan den fremover vil drive en anderledes forretning,« vurderer han.

Om Max Bank er pikeret over sortlistningen hos Ringkjøbing Landbobank, er uvist: »Jeg ønsker ikke at forholde mig til andre bankers vurdering af eller holdning til værdipapirer. Det må du altså spørge dem om,« er den eneste kommentar fra Max Banks administrerende direktør, Henrik Lund, mens Amagerbankens topchef, Jørgen Brændstrup, lader melde gennem bankens kommunikationsafdeling, at han ikke har nogen kommentarer.

Ringkjøbing Landbobanks topchef, Bent Naur, er formand for brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter, hvor Max Bank er medlem. Berlingske Business ville gerne have spurgt ham, hvordan karaktergivningen af kolleger forenes med formandsjobbet. Men Bent Naur er bortrejst og kan ikke træffes.