Tre grunde til at Jyske Bank redder Nørresundby

Hvorfor går Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, ind og sikrer Nordjyske Banks ønske om at købe Nørresundby Bank? Muligheden for at udbrede BRFs realkreditprodukter kan være en del af forklaringen, mener Per Hansen fra Nordnet.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Djævlen ligger i detaljen, mener Per Hansen, som er investeringsøkonom hos Nordnet.

Det gælder også Jyske Banks rolle i det trekantsdrama, som for øjeblikket udspiller sig omkring Limfjorden. Her vil Spar Nord gerne købe Nørresundby Bank, som helst ville fusionere med Nordjyske Bank, og torsdag aften overbød sidstnævnte så Spar Nord med Jyske Bank i ryggen.

Det hjælper Jyske Bank til med, som en såkaldt hvid ridder, der går ind og hjælper den angrebne part i dette tilfælde Nørresundby Bank ud af klørene på Spar Nord.

Jyske Bank stiller en midlertidig trækningsramme til rådighed for Nordjyske Bank, stiller garanti for efterstillet kapital for op til 275 millioner kroner og garanterer en fortegningsemission på ca. 700 millioner kroner.

Men hvad får Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, ud af det, kan man spørge, for det fremgår ikke direkte af meddelelsen af Nordjyske Bank.

Per Hansen, som er investeringsøkonom i Nordnet har nogle bud, men understreger, at det meste skal læses mellem linjerne:

1 Garantiprovisionen er attraktiv og Jyske Bank regner med at de kun kommer til at aftage et mindre aktiebeløb. Samtidig er renten god på den trækningsret, der kommer til at fungere som en form for mellemfinansiering.

2 Både Nordjyske Bank, Nørresundby Bank og Jyske Bank er en del af Bankdata-samarbejdet, som ville miste Nørresundby Bank, hvis Spar Nord tog over. »Jyske Bank gør dog næppe det kun for at hjælpe og tækkes fællesskabet. Der kan ligge andre økonomiske overvejelser bag ved som kompenserer Jyske Bank. Hvorfor skulle Jyske Bank gøre det alene,« spørger Per Hansen.

3 Realkreditkrigen mellem Nykredit/Totalkredit og Jyske Bank/BRFkredit raser, og selvom det ikke fremgår af meddelsen, kan Jyske Banks hjælpende hånd bygge på hensigtserklæringer, der på sigt vil skifte Totalkredit ud med BRF, vurderer Per Hansen.
»Jyske Bank ønsker givetvis ikke at puste til 'Nykreditfejden' mht. Totalkreditsamarbejdet. På den måde kan Jyske Bank/Nørresundby/Nordjyske have valgt at melde mere ”blødt” ud. En af årsagerne kan være, at der foregår forhandlinger mellem Nykredit/Jyske Bank om at forsøge at forlige sagen og fejden,« mener han.

Berlingske har været i kontakt med Jyske Bank, som oplyser, at man ikke udtaler sig om kundeofrhold og dermed ikke har nogen kommentarer til den konkrete sag.

 

LÆS MERE