Tre-cifret milliontilbud splitter Brøndby

Uenighed om nye investorer og ejerstrukturen betød, at tre prominente bestyrelsesmedlemmer og topchefen i går forlod selskabet. Per Bjerregaard har fået sin vilje, men samtidig igen sendt selskabet i unåde på aktiemarkedet.

Formand Per Bjerregaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brøndbys tre professionelle bestyrelsesmedlemmer tog i går deres gode tøj og gik, og direktøren fulgte.

Splittelsen i bestyrelsen skyldes ifølge Berlingske Tidendes oplysninger, at potentielle investorer stod klar med et større, trecifret millionbeløb, men hovedaktionæren, Brøndbyernes IF Fodbold Fond, og bestyrelsesformand Per Bjerregaard spændte ben for projektet for at bevare magten i Brøndby.

Dermed føjer Brøndby en ledelseskrise til den senere tids medarbejderflugt, der har ført til en fan-kampagne mod Per Bjerregaard. Også aktiemarkedet straffede fodboldklubben. En sådan udrensning i ledelsen ville være blevet kaldt historisk i næsten alle andre selskaber, men netop i Brøndby er historien fyldt med lignende eksempler: Hver gang har det været BIF-Fondens og Per Bjerregaards greb om magten, der har sendt potentielle investorer væk og sendt selskabet ud i krise.

Angreb på Bjerrregaard

Fondsbørsmeddelelsen tikkede ind kl. 10.54, men meddelte kun lakonisk, at bestyrelsesmedlemmerne Kurt Larsen, Niels Roth og Ole Staxen samt adm. direktør Ole Palmå fratræder med øjeblikkelig virkning. Som kontaktperson på meddelelsen står bestyrelsesformand Per Bjerregaard selv, men i Brøndby-administrationen vidste man ikke, om han overhovedet var på sit kontor, og sine telefoner tog han ikke.

De andre nuværende og tidligere medlemmer i Brøndbys bestyrelse siger heller ikke noget, men ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er der tale om endnu et opgør om magten i Brøndby. De nu forhenværende bestyrelsesmedlemmer Niels Roth og Ole Staxen skulle angiveligt have fundet nye investorer, der var klar til at skyde et større, trecifret millionbeløb ind i Brøndby. De villige investorer satte dog som krav, at Brøndbys ejerstruktur med A-aktier og B-aktier, der sikrer Brøndbyernes IF Fodbold Fond og Brøndbyernes IF Idrætsforening kontrol med 42,9 pct. af stemmerne i selskabet, skulle ophæves, så investorerne fik indflydelse for pengene.

Med eller imod mig

Palmå fratræder som den tredje topchef i Brøndby på kun godt 15 måneder.

»Jeg er fuldstændig sikker på, at der har været et opgør i bestyrelsen om de klassiske problemstillinger i fodboldklubben. Et opgør, som nu resulterer i, at de tre professionelle erhvervsfolk har forladt butikken,« siger redaktør af Aktieugebrevet, Morten Langer.

Aktiemarkedet reagerede da også prompte, og Brøndby-aktien lukkede 4,2 pct. lavere, efter at have været nede med ca. 12 pct. Det er da også en markant krise, som balladen om ejerstrukturen nok engang har kastet selskabet ud i.

Brøndby sidder nu tilbage uden direktør og med en næsten halveret bestyrelse, der vel at mærke mangler den pengestærke Ole Staxen, DSVs mangeårige topchef Kurt Larsen og den finansielt stærke Niels Roth med en fortid som administrerende direktør i Carnegie Bank.

Talrige gange før har investorer stået klar med en stor pose penge, der skulle løfte Brøndby tilbage på tronen af dansk fodbold, men hver gang er det endt med, at investorerne har forladt Brøndby på grund af ejerstrukturen, der sikrer Brøndbyernes IF Fodbold Fond og Brøndbyernes IF Idrætsforening kontrol med 42,9 pct. af stemmerne, selv om de kun ejer 6,3 pct. af aktiekapitalen.

Brøndby meddelte senere på dagen, at man vil indkalde til ekstraordinær generalforsamling snarest muligt, og først her vil formand Per Bjerregaard kommentere udviklingen.