Tre anholdt i britisk renteskandale

Undersøgelsen af forholdene omkring den britiske Libor-rente har i dag fået britisk politi til at anholde tre mænd.

Foto: STEFAN WERMUTH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verdensomspændende undersøgelse af den britiske Libor-rente har nu ført til anholdelsen af tre britiske mænd, skriver Financial Times' hjemmeside.

Det er det britiske bagmandspoliti, der står for undersøgelsen af manipulation af Libor-renten, der som bankernes interne lånerente stort set svarer til den danske cibor-rente.

I en kort kommentar siger det britiske bagmandspoliti, at de tre anholdte mænd på henholdsvis 33, 41 og 47 år er briter og bosiddende i England.

Anholdelserne er sket i forbindelse med ransagninger af private hjem i Essex og Surrey, og de tre mænd bliver netop nu afhørt på en politistation i London.

Ifølge Financial Times markerer anholdelserne en optrapning af den omfattende efterforskning, som ti myndigheder i forskellige lande samarbejder om.

Cirka 20 banker og andre finansielle virksomheder er i søgelyset i sagen om manipulation af Libor-renten samt eventuelt andre toneangivende rentesatser.

Forud gik en rekordstor bøde, som de britiske og amerikanske finanstilsyn tildelte Barclays, på 290 millioner pund. Og sagen har kostet Barclays' topchef Bob Diamond jobbet.

Måske belært af den erfaring er to andre storbanker UBS og Royal Bank of Scotland i gang med at forhandle et forlig med de to finanstilsyn om en passende bøde. Og især bøden til UBS kan ifølge Financial Times' kilder komme til at overgå bøde til Barclays.

Sideløbende med den britiske Libor-sag er den danske søsterrente, Cibor, der ligeledes er en rente, der dannes ved hjælp af indberetninger om det renteniveau, som banker er villige til at betale for kapital hos hinanden, kommet under lup.

Det skete, da Nationalbanken fralagde sig opgaven at indsamle og formidle tallene. Opgaven overgik til bankerne selv, men en mistanke om, at renten blev sat kunstigt højt, uden der lån reelle transaktioner bag, førte til sidst til en undersøgelse sat i gang af daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.

Undersøgelsen konkluderede i september, at renten lå "bemærkelsesværdigt højt" i 2009-10.

"Det er Finansrådet kommet med forklaringer på. Ministeriet kan - i lighed med Nationalbanken - ikke afvise forklaringerne, men finder dem heller ikke tilstrækkeligt velbegrundede," hed det i undersøgelsens konklusion.

Derfor etablerede ministeriet en markedsbaseret rentesats, som Cibor kan sammenlignes med, ligesom Finanstilsynet nu har mulighed for at undersøge bankernes interne materiale om Cibor-renten.

Cibor bruges som referencerente til rentesatser for både virksomheder og private bankkunder.