Tre amerikanske techventure-trends i 2014

I Silicon Valley ser en stribe venturefonde 2014 som et år, hvor især tre områder inden for teknologisektoren vil tiltrække sig opmærksomhed.

Det er ikke tilfældigt, at amerikanske venturefonde er interesserede i at hælde dollar i techselskaber. Det er her, udviklingen går stærkt. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEE JAE-WON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cloud computing, cybersikkerhed og life science. Det mener en stribe amerikanske venturefonde bliver de bærende trends i 2014.

Det er det amerikanske nyhedssite CNBC, der har stukket fingeren i jorden i teknologi-hubben Silicon og spurgt en række prominente og pengestærke personer ud om, hvor de har blikket vendt hen lige nu. Venturefonde har selvsagt interesse i at piske en stemning op om lige netop det, de beskæftiger sig med, men det ændrer ikke ved, at der er en årsag til, at de vælger at kaste deres midler i nogle udvalgte retninger - det er nemlig her, de tror, der kan være afkast.

Scott Kupor er partner i venturefonden Andreesen Horowitz, og han forklarer over for CNBC, at der er én ting, man ikke kommer uden om i 2014 - og det er datasikkerhed. Han har selv kastet midlerne i virksomheder som Ciphercloud, der, som navnet antyder, er specialiseret i sikkerhed i de fremadstormende cloud-løsninger.

»Folk er bekymrede for sikkerheden, når de er i skyen. Ciphercloud giver dem mulighed for at kryptere deres data, når den er derude. En almindelig medarbejder vil kunne tilgå dataen som normalt, men hvis nogle andre forsøger at hacke sig ind i systemet, så vil de støde ind i krypteret data,« siger Scott Kupor ifølge det amerikanske nyhedssite.

I Menlo Ventures bakker partner Venky Ganesan op om den indstilling. I det hele taget mener han, at cybersikkerhed er noget, der er på virksomhedernes lystavle lige nu. Han peger på en af sine investeringsobjekter, Bitsight, som et eksempel på en virksomhed, der adresserer virksomhedernes frygt for hacking. Bitsight kan på daglig basis tjekke en virksomheds cybersikkerhed, så man kan måle og følge udviklingen.

»Bitsight er lidt lige som Moody's (det amerikanske kreditvurderingsbureau, red.). Det giver en score for hver eneste virksomhed, og det giver ens virksomhed mulighed for at følge og sammenligne sin sikkerhed,« siger han ifølge CNBC.

Spørger man Brian Singerman fra venturefonden Founders Fond om 2014-trends, så peger han i en anden retning - nemlig på den såkaldte life science, forstået som en paraplybetegnelse for bioteknologi og medicinalbranchen.

Brian Singerman mener, at der er store beløb på vej mod forskningsbaserede virksomheder inden for dette felt.

»Life science kommer til at opleve en renæssance i 2014. Vi kommer til at få biotek-selskaber, der kan »køre« på en brøkdel af det normale budget. Udgifterne ved at foretage eksperimenter vil dykke. Udgifterne til udstyr vil falde. Der kommer til at ske reel teknologisk udvikling i den sektor,« vurderer han ifølge CNBC og peger på virksomheden Natera, der specialiserer sig i diagnosticering hos fostre, som et eksempel.

Det er i det hele taget inden for teknologisektoren, at udviklingen nok går stærkest for tiden. Til tider er der kritikere, der advarer om, at det nuværende fokus på teknologi og internetbaserede virksomheder udgør en boble, der snart vil briste - præcis som man så det under dotcom-boblen ved årtusindeskiftet. De har ofte virksomheder som Facebook og Twitter i kikkerten, når de kommer med den slags udtalelser.

Brian Singerman mener, at der kan være noget om snakken - han har i hvert fald de skeptiske briller på, når det kommer til internetbaserede virksomheder. Spørger man konkurrenten til form af Menlo Ventures' Venky Ganesan, så tager han udviklingen med større ro.

»Når det kommer til teknologi, så er det altid investorerne, der kommer først. Herefter kommer imitatorerne. I sidste ende kommer idioterne. Og når idioterne dukker op, så er boblen ved at være pustet op. Vi er stadig i Investorer/imitator-fasen. Der er stadig et stykke vej at gå endnu, for der er endnu ikke noget tegn på, at idioterne er dukket op,« siger han.

I 2014 ventes techvirksomheder som Alibaba, Dropbox, Coupons.com og Zoosk ifølge CNBC at gå efter en børsnotering.