Tre af fire bankfilialer er forsvundet siden 80erne

Selv kunder i de landsdækkende banker kan have langt til at få fingre i deres egne kontanter, viser optælling.

Selv de landsdækkende bankers kunder nu kan have langt til at få fingre i deres egne penge. Eksempelvis har en Nordea-kunde i Tønder næsten 80 kilometer til nærmeste filial med kassebetjening. Nordea forsvarer det med, at man kan hæve penge, når man handler, eller gøre det i hæveautomater. Reuters/© Bob Strong / Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er i dag under 1000 bankfilialer i Danmark.

Det er en tilbagegang på 74 procent siden begyndelsen af 1980'erne, hvor der var 3656 filialer, viser en optælling foretaget af Jyllands-Posten.

Det betyder, at selv de landsdækkende bankers kunder nu kan have langt til at få fingre i deres egne penge, fordi mange af de tilbageværende filialer er pengeløse.

Eksempelvis har en Nordea-kunde i Tønder næsten 80 kilometer til nærmeste filial med kassebetjening. Med offentlig transport koster det 142 kroner og tager næsten halvanden time.

Nordea forsvarer det med, at man kan hæve penge, når man handler, eller gøre det i hæveautomater.

Men en del ældre danskere ser fraværet af filialer som et problem.

- En kvart million danskere over 65 år bruger ikke internettet og har derfor typisk ikke adgang til en netbank.

- For dem bliver det besværligt at få hverdagen til at fungere, efterhånden som banken rykker længere og længere væk, siger Jens Højgaard, souschef i Ældresagen, til Jyllands-Posten.

Også for de mindre erhvervsdrivende er den massive filialdød et problem, lyder det fra Sammenslutningen af Danske Småøer.

Det bakkes op af Dansk Erhverv.

- Vi hører fra tid til anden om, at der lokalt er problemer med at håndtere kontanter - navnligt at kunne komme af med dem, hvis der ikke er en døgnboks, siger markedsdirektør for Handel & Transport, Henrik Hyltoft, til Ritzau.

Erhvervsorganisationen foreslår derfor, at det i stigende omfang skal være lovligt ikke at tage imod kontanter. Det skal de nemlig i dag, hvis der er bemandede kasser.

Bankerne siger til Jyllands-Posten, at de følger udviklingen.

- Digitaliseringen er en trend, som rammer alle brancher - også finanssektoren. Her følger bankerne med og udvikler digitale løsninger, så kunderne kan ordne deres bankforretninger hjemmefra uden for den sædvanlige åbningstid.

- Det er mange rigtig glade for, siger Kenneth Joensen, juridisk chef i Finansdanmark, som er finanssektorens nye brancheorganisation.