Travlt i indbakken hos Karsten Dybvad

Stemningen i den danske sundhedsindustri er kølig oven på DIs mislykkede forsøg på at etablere en ny, stærk brancheforening. Medicoindustrien har måttet præcisere i et brev til Karsten Dybvad, hvad foreningen egentlig mener om et tættere samarbejde med DI.

Adm. direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad er kommet i modvind i den danske sundhedsindustri efter et mislykket forsøg på at etablere en stærk brancheforening under DI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen, der har måttet finde den spidse pen i sagen om Dansk Industris (DI) kuldsejlede forsøg på at etablere en ny, fælles brancheorganisation for medicinal- og medicoindustrien.

Brancheforeningen Medicoindustrien, der repræsenterer producenter af medicinsk udstyr som Coloplast, Ambu og Siemens, har også set sig foranlediget til at gå i rette med DIs adm. direktør, Karsten Dybvad.

Foreningen har ifølge Berlingske Business’ oplysninger været mere positive over for et styrket branchefællesskab end medicinalindustrien. Blandt andet fordi Medicoindustrien ser et behov for en øget koordination af synspunkter på en række områder, og fordi branchen har svært ved at løfte opgaver som f.eks. eksportfremstød alene.

Brancheforeningen har haft et møde med DI, hvor DIs folk orienterede om planerne for et nyt branchefællesskab. Planerne er imidlertid blevet sat på standby, efter at Lars Rebien Sørensen i et brev dateret 18. august gjorde klart, at han er imod planerne, og at han er »meget bekymret« over konsekvenserne for Novo Nordisk.

Det fik først medicinalvirksomhederne til at droppe interessen for branchefællesskabet for ikke at så splid i branchen, og efterfølgende trak medicovirksomhederne også deres opbakning til et samarbejde tilbage.

Præmisser præciseres

Men her stopper sagen ikke. For medtech-virksomhdernes større åbenhed over for en tættere dialog med DI er ifølge industrien selv blevet overfortolket af DI. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er der i Medicoindustrien en følelse af at være blevet taget som gidsler af DI i den korrespondance, som har været i kølvandet på Lars Rebien Sørensens brev til DI-direktøren.

Utilfredsheden er så stor, at Medicoindustrien i sidste uge så sig foranlediget til at skrive et brev til Karsten Dybvad.

Brevet, som Berlingske Business har set, er dateret 5. september og underskrevet af Medicoindustriens direktør, Peter Huntley, og foreningens formand, Jesper Boysen, direktør for det danske datterselskab af medicovirksomheden Mediq, der bl.a. konkurrerer med Coloplast.

I brevet står der, at der har verseret en del korrespondance i forbindelse med sonderingen af interessen for at etablere et branchefællesskab inden for sundhed.

»Vi forstår, at Medicoindustrien er blevet fremhævet sådan, at vi ubetinget har hilst DI-initiativet velkommen. Når vi retter henvendelse til dig (Karsten Dybvad, red.), er det derfor for at præcisere, på hvilke præmisser vi kan se berettigelsen af et eventuelt udbygget engagement og samarbejde,« hedder det i brevet.

DI interesseret i branchepolitik

Herefter følger en opsummering af de områder, som Medicoindustrien beskæftiger sig med: Branchepolitik, udvikling af branchen og service i form af f.eks. kursusaktivitet. Dét, DI ifølge brevet har været interesseret i, er at gå ind i området »branchepolitik«.

Men det synes Medicoindustrien er en dårlig idé, da forhandlinger og dialog med EU, ministerier, politikere, regioner og de andre interessenter ikke kan hvile på flere parallelle organisationer.

Medicoindustrien vil til gengæld gerne være med til en tættere dialog og videnudveksling, når det gælder overordnet sundhedspolitisk lovgivning, ligesom organisationer gerne vil etablere en tættere dialog, når det gælder mere overordnede, tværgående erhvervsvilkår af betydning for medicobranchen og nævner blandt andet eksportfremstød, skatte- og afgiftspolitik samt uddannelses- og forskningspolitik som områder, hvor man kunne samarbejde.

Uenige om forskningspolitik

Dermed afslører brevet én fundamental forskel mellem medicoindustrien og medicinalindustrien med Novo Nordisk i spidsen.

Lars Rebien Sørensen fremhæver nemlig netop forskningspolitik som et af de områder, hvor DI har klart modstridende interesser med Novo Nordisk. Novo Nordisk ønsker ifølge Lars Rebien Sørensen flere midler til langsigtet grundforskning, mens DI arbejder for flere penge til anvendelsesorienteret forskning med et kortere sigte.

Medicoindustrien har ikke ønsket at kommentere sagen om DIs forsøg på at etablere et branchefællesskab over for Berlingske Business.

Dansk Industri har også trukket stikket til al kommunikation om sagen, og nøjes med at henvise til en kommentar fra direktør Tina Roed i tirsdagens udgave af Berlingske Business, hvor hun konstaterer, at DI løbende undersøger mulighederne for at styrke interessevaretagelse for sundhedsindustrien, herunder mulighederne for et styrket branchefællesskab.

Imens forsøger DI at gyde olie på vandene, hvad angår til medicinalindustrien. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger har der blandt andet været møder på højt niveau mellem DI og Lægemiddelindustriforeningen, hvor Novo Nordisk er medlem.