Transportbranchen er optimistisk - men ser ingen jobfest

Den danske transportbranche har oplevet fremgang i årets første tre måneder og de fleste ser positivt på året som helhed. Men det er ikke ensbetydende med nogen jobfest.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske transportbranchen er på rette kurs, viser de nyeste tal for omsætningen fra DI Transport. De offentliggøres i forbindelse med, at DI Transports medlemmer onsdag mødes i Industriens Hus til Transportens Dag.

Tallene viser, at transportbranchen i årets første kvartal har omsat for 35 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 2 procent i forhold til året før. Stigningen er størst inden for fragtvognmænd, der voksede med 2,4 procent og spedition, der voksede med 3,1 procent.  I hele 2013 eksporterede danske vognmænd og speditører ydelser for cirka 54,7 milliarder kroner, og den nationale omsætning i Danmark udgjorde cirka 69 milliarder.

»Kunderne efterspørger mere transport både i Danmark og på vores eksportmarkeder, så der er grund til optimisme i transportbranchen. Vi skal ikke være bange for de åbne grænser, men i stedet fokusere på de muligheder, som åbner sig for os - og det gælder for alle dele af transportbranchen,« lyder det i en kommentar fra branchedirektør i DI Transport, Michael Svane.

Den positive udvikling ses også inden for luftfarten. Antallet af passagerer, som letter fra de større danske lufthavne, er i første kvartal af 2014 steget til cirka 3,7 mio. personer. Det svarer til en stigning på 3,4 procent i forhold til samme periode sidste år.

Brancheforeningen har spurgt virksomhederne selv om deres forventninger til 2014. Og de er overvejende positive.

Cirka halvdelen af transportvirksomhederne forventer en positiv vækst på mere end 2 procent i hele 2014 i forhold til 2013. Der er dog forskelle i branchen, for en ud af syv transportvirksomheder venter en negativ vækst.


De positive forventninger til omsætningen ser heller ikke ud til at blive omsat i en egentlig jobfest. Kun ca. hver fjerde virksomhed forventer flere job i virksomheden, mens ca. hvert femte forventer et egentligt fald i deres beskæftigelse. Resten er stort set uændret.

»Vi skal turde tro på fremtiden, og så skal vi arbejde hårdt på at blive endnu mere effektive. Hvis vi gør det, vil vi også se, at der kommer flere job i transportbranchen, hvilket kommer hele samfundet til gode,« lyder det fra Michael Svane.