Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Jeg er betaget af, at den bro vil gavne dansk, herunder nordjysk, erhvervsliv, hvor en Femerbro gavner Sjælland, Norge og Sverige,« sagde Jakob Axel Nielsen til Nordjyske i marts.
Tre måneder senere er han i samme medie citeret for, at han ser store muligheder i en ny fast forbindelse til Sjælland over Samsø og ikke kan følge andres bekymring i forhold til en Femern-forbindelse.
»Både forud for etableringen af Øresundsbroen og af Storebæltsforbindelsen blev der spået negative virkninger. De er ikke kommet. Endelig er det afgørende, at både en Femern-forbindelse og en eventuel ny forbindelse over Kattegat skal være brugerfinansierede,« lød det i juni.
Den nyudnævnte minister understreger dog, at en Kattegatbro ikke er et konkret projekt, der skal tages stilling til her og nu.
Roser fra erhvervslivet
De brovenlige udtalelser vækker begejstring hos ikke mindst jysk erhvervsliv.
»Jeg er glad for ministerens positive melding. Det lyder, som om han ser visionært på det hele og ikke blot tænker i kortsigtede løsninger. For der er ingen tvivl om, at en Kattegatbro har en lang tidshorisont, men hvis vi skal løse de problemer, vi får i infrastrukturen om to årtier, så skal vi allerede i gang nu,« siger Kim Boyter, formand for Dansk Industri Østjylland og adm. direktør i Pressalit Group.
Han mener, at der er brug for endnu en forbindelse mellem Øst- og Vestdanmark både for at aflaste den stigende trafik og for at gøre dansk infrastruktur mindre sårbar, f.eks. i forbindelse med et terrorangreb.
»Det drejer sig om, at vi skal kunne flytte vores varer ind og ud i den globale verden, og at vores medarbejdere kan komme tilbage hurtigt over langt større afstande, fordi de bliver mere og mere specialiserede,« siger Kim Boyter.
Også erhvervsorganisationen DHS glæder sig over ministerens positive indstilling, selv om broen ikke umiddelbart står foran en politisk vedtagelse.
»Vi ser positivt på en Kattegatforbindelse, hvis den omfatter både vej og bane. Nu handler det om, at der skal skaffes penge til både vedligeholdelsesefterslæbet på den eksisterede infrastruktur, til akutte problemer og til fortsat udbygning, hvor Kattegatforbindelsen hører under. Og at der kommer en tidsmæssig prioritering ind over, hvornår vi skal lave hvad,« siger direktør Michael Svane, der dog ikke tror, at forbindelsen bliver en realitet inden for de næste ti år.
www.business.dk/section/transport
Læs mere om transport
www.infrastrukturkommissionen.dk'
Mere om de trafikale udfordringer