Trange tider for it-autisterne

Dansk it-firma, som hovedsagligt ansætter autister, måtte i 2009 neddrosle og sælge fra.

Stifteren af firmaet Specialisterne Thorkil Sonne Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian S¾derup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det roste it-firma Specialisterne kom gennem 2009 med hårde knubs.

Specialisterne adskiller sig fra de fleste andre it-firmaer ved primært at ansætte autister og personer med Asperger Syndrom. Specialisterne kunne i starten af 2009 registrere en væsentlig nedgang i aktiviteterne. Det var både i firmaets kerneområde for software-testning og den såkaldte arbejdsevneafklaring af autister, som firmaet udfører for landets kommuner, der gik ind i en nedgangsperiode.

De vigende indtægter pressede firmaets ledelse til flere strukturændringer. Mest markant har frasalget af firmaets afdeling i Århus været. Den blev i september 2009 overtaget af Den Sociale Udviklingsfond. Specialisterne har nu kun kontor i Ballerup, og de 60 ansatte, der var beskæftiget i begyndelsen af 2009, var ved udgangen af 2009 blevet til 42 – hvor af 33 lider af autismespektrumsforstyrrelser.

Der blev i 2009 også foretaget andre effektiviseringer og besparelser, men firmaet har alligevel tabt mere end halvdelen af sin anpartskapital. Ledelsen peger på den generelle afmatning i markedet som en af årsagerne til, at indtjeningen gik markant ned i 2009. Men også frasalget af Århus-kontoret satte sit spor på regnskabet. Opsplitningen kostede næsten to millioner kroner at gennemføre.

Men trods det triste 2009 er der positive udsigter til 2010. Ifølge ledelsen er der igen efterspørgsel efter firmaets kompetencer, og så er der store forventninger til en treårig ungdomsuddannelse som Specialisterne har søsat. Bliver uddannelsen for unge med autismespektrumsforstyrrelser udsolgt, skal den undervise 30 elever per årgang.

Specialisterne ApS blev stiftet af Thorkil Sonne i 2004. Hans engagement i autisme startede, da hans egen søn blev diagnosticeret med autisme. I Specialisterne drager man nytte af de egenskaber, som er typisk hos personer med udviklingsforstyrrelsen. For eksempel en høj sans for detaljer, analytisk tankegang og omhyggelighed. Moderfirmaet Specialist People Foundation arbejder i øjeblikket for at bringe de danske erfaringer med Specialisterne til udlandet.