Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Både Telia i Danmark og »3« i Danmark bekræftede allerede forleden over for Business.dk, at en del af danskernes brug af telefoni og Internet går via Sverige. Det vil de derfor straks gå i gang med at forhindre. Blandt andet går al »3«s datatrafik - brug af Internet og elektronisk post - via servere i Sverige, og ifølge Computerworld risikerer hele det danske folketings elektroniske kommunikation at blive kontrolleret af Forsvarets Efterretningstjeneste i Sverige.
Telia flytter til Finland
Det mindst mulige flertal i den svenske Riksdagen gav 19. juni lov til, at Försvarets Radioanstalt uden dommerkendelse kan overvåge al kabelbåren trafik, som passerer Sveriges grænser, altså telefonsamtaler og en del af Internet-trafikken.
Telia, der er Nordens største teleselskab, har flyttet sin e-postserver for finske kunder fra Sverige til Finland, så de undgår overvågning. Telia ejes med 37 procent af den svenske regering, som stemte for overvågningen.
Den svenske lov træder i kraft 1. januar 2009 og skal være effektiv fra efteråret 2009. Den har fået borgerrettighedsorganisationer til at sammenligne Sverige med overvågningssamfund som Kina og Saudi-Arabien.
Norsk advarsel mod Tele 2
I Norge er en kampagne sat i gang via elektronisk post. Nordmændene advares mod at ringe til eller fra telefoner med abonnement hos det svenske teleselskab Tele 2.
Teknisk direktør i Tele 2, Trond Stryken, bekræfter over for den norske nyhedstjeneste E24, at alle SMS-tekstbeskeder og al e-post fra Tele 2-kunder sendes via Tele 2s systemer i Sverige. Men det gælder ikke SMS-beskeder sendt til Tele 2-abonnenter, ligesom telefonsamtaler heller ikke går via Sverige.
Dansk overvågning siden september
I Danmark er al brug af fastnet- og mobiltelefoni samt af Internet og elektronisk post siden 15. september 2007 blevet registreret og skal kunne udleveres - mod at kunne fremvise en dommerkendelse - til Politiets Efterretningstjeneste inden for en time.
Ingen teleselskaber vil fortælle, om PET overhovedet har bedt om indsigt med henvisning til terrorlogningsbekendtgørelsen.