Træt af miljøregler og rammevilkår

Direktør Niels Dalsgaard har længe kæmpet for at udvide sin havbrugsproduktion, så hans virksomhed kan følge med de udenlandske konkurrenter. Nu sætter han sin lid til den nye strategi, der skal åbne for nye vandmarker.

Direktør Niels Dalsgaard tilser et af virksomhedens havbrugsanlæg, hvor flere tusind ton regnbueørreder er ved at blive suget op. I fremtiden håber han, der bliver åbnet for nye havbrugszoner, så han kan udvide sin produktion. Foto: Claus Bech
Læs mere
Fold sammen

Det er næsten ikke til at finde en parkeringsplads på havnen i den gamle fiskerby, Reersø, der ligger i det nordvestlige Sjælland og huser omkring 500 indbyggere. De fleste parkeringspladser er optaget af danske eller polske nummerplader.

Alligevel ligger havnen øde og lader Store-bælt slynge sine søvnige bølger ind over de små fiskekuttere.

Herude, hvor der er flere måger end mennesker, holder virksomheden Musholm A/S til. Siden 1979 har de hevet opdrættede regnbueørreder op af havbrug ude på havet og sørget for arbejdspladser til vandkantsbyen.

Lige nu er det højsæson. Det er det altid fra oktober til december. Her hiver virksomheden godt 3.000 ton regnbueørreder op og holder 120 mennesker beskæftiget i alt lige fra fodring, opskæring og pakning til salg og marketing.

Det tal kunne dog været meget højere, fortæller direktør Niels Dalsgaard. Han drømmer om at udvide virksomheden, så han kan efterkomme den store efterspørgsel på fisk, som branchen oplever i disse år. Men det har den danske miljølovgivning besværliggjort.

»Hvis vi ikke får lov til at udvide, bliver det vanskeligt for os at følge med vores konkurrenter og fastholde vores konkurrenceevne. Vi skal være større,« siger Niels Dalsgaard.

Han vender sig om og kigger ud over Storebælt fra virksomhedens hvide mødelokale.

»Vi skal ud at sejle,« siger han. Niels Dalsgaard trækker i en gul overlevelsesdragt og hopper over i en fasttøjret speedbåd, der ligger og venter i havnen. Mens speedbåden hugger sig gennem bølgerne, holder han fast i et tov som en cowboy på sin hest.

Se billedgalleri: Havets landmænd i aktion

Han fortæller, det har været vanskeligt at finde en model for hvordan man skal udvide havbrugsproduktionen, mens man samtidig skal leve op til miljøregler og rammevilkår.

»Vi bliver mødt af megen politisk velvilje, men vi mangler stadig at se den velvilje omsat til konkrete miljøgodkendelser,« siger han og garanterer, at hvis politikerne giver tilladelse til nye havbrugszoner, så er han klar til at investere i et eller to havbrugsanlæg, som skal udbygges gradvis. Virksomheden skal også kunne følge med produktionen. Ifølge ham vil et ekstra havbrugsanlæg med omkring ti opdrætsbure føre til 40 ekstra arbejdspladser. »Se,« siger han og peger over mod et stort cirkulært bur, der flyder rundt for sig selv, mens de andre bure bliver tømt for regnbueørreder.

»Det er et kraftigere bur, som vi er ved at udvikle i samarbejde med DTU. Det skal kunne modstå større modstand fra havet, hvis der bliver åbnet op for nye havbrugszoner, og vi får lov til at rykke længere ud. Vi er klar.«