Trægt bogmarked tvinger Gyldendal til fyringer

Udviklingen i det danske bogmarked går i en negativ retning og det presser nu landets største forlag til at afskedige og omstrukturere. Ekspert forventer flere fyringer i branchen.

Foto: Kim Haugaard. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Gyldendal forudser, at 2013 ikke bliver noget godt år for bogbranchen og det tager forlaget nu konsekvensen af.

Ifølge landets største forlag arbejdes der på såkaldte driftsmæssige effektiviseringer på tværs af organisationen, og det har været nødvendigt i dag at opsige et større antal medarbejdere, lyder det i en pressemeddelelse. 18 er blevet afskediget i dag og syv har indgået fratrædelsesaftaler, hvilket betyder, at der ved udgangen af året er 25 færre stillinger i koncernen.

”Det er svært at tage afsked med gode medarbejdere, og jeg kan give dem alle min bedste anbefaling. Men dette er ét af flere nødvendige skridt for at sikre, at Gyldendal fremover får en mere fleksibel omkostningsstruktur og dermed er bedre rustet til at møde en meget udfordrende omstillingsproces”, siger adm. direktør Stig Andersen i en meddelelse.

Flere fyringer på vej

Ifølge Thomas Ritter, der er professor ved Institut for Afsætningsøkonomi på CBS, er det desværre ikke overraskende, at Gyldendal nu bliver tvunget til fyringer.

"Jeg forventer flere fyringer i hele branchen," vurderer han.

For det er ifølge ham systematisk for en branche, der ikke har fundet svar på de store strukturelle udfordringer, der i øjeblikket rammer branchen. Det er blandet andet bestseller-bøger, der sælges til billige priser i detailhandlen og hele digitaliseringen, som endnu ikke er blevet en god forretning for forlagene.

"Jeg efterlyser en kreativitet i branchen, der ikke kun handler om besparelser. For ellers sparer man sig selv ihjel. Jeg håber, at de snart kigger på deres forretningsmodel og finder på noget nyt, som de kan tjene penge på. For ellers venter de bare på at dø, siger Thomas Ritter.

Gyldendal meddeler i samme omgang, at datterselskabet Gyldendal Akademisk A/S fusioneres med Gyldendal Uddannelse under fortsat ledelse af direktør Hanne Salomonsen.