Traditionelle kraftværker presset af grøn strøm

Det er ikke længere en god forretning for DONG og Vattenfall at sælge strøm fra traditionelle kul- og gasfyrede kraftværker. Danmark er nu kun selvforsynende med strøm, hvis det blæser og solen skinner.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med de stigende mængder strøm fra vind- og solcelleanlæg svinder mængden af traditionelle kul- og gasfyrede kraftværker i Danmark.

Det får producenterne til at mindske udbuddet og dermed smuldrer sikkerhedsnettet under den dansk elforsyning. Faktisk er Danmark kun selvforsynende med strøm, når solen skinner og vinden blæser.

Det skriver Jyllands-Posten.

Siden 2008 er 35 procent af kapaciteten fra de traditionelle kraftværker forsvundet, med historiske følger for den danske forsyningssikkerhed.»På en kold og vindstille dag uden megen sol, betyder det, at Danmark er afhængig af udlandet, for at der er strøm i alle stikkontakter,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi til Jyllands-Posten.

Det øgede udbud af grøn strøm, betyder, at det ikke længere kan betale sig for DONG Energy og Vatenfall at producere strøm på traditionel vis.

»I 2008 havde vi 15 blokke i brug på vores kraftværker. Nu har vi ni. Det vidner om, hvor hurtigt udviklingen går,« siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy og ansvarlig for selskabets kraftværker.