Toyota overhaler GM

Japanske Toyota overhaler nu den amerikanske bilgigant General Motors (GM), viser tal for salget i 2008, der blev offentliggjort onsdag.

Foto: Scanpix
Toyota solgte 8,97 millioner køretøjer verden over i fjor. Det skal sammenlignes med GM's 8,35 millioner biler.

Med Toyotas førsteplads slutter en amerikansk æra, som har varet i 77 år, og hvor GM har ligget i spidsen globalt.

Byttet i den internationale top kommer, selv om GM har oplevet fremgang på flere regionale markeder og til trods for, at også Toyota er ramt af den internationale finanskrise. Toyotakoncernens salg faldt med fire procent i 2008 sammenlignet med 2007, men GM havde en nedgang på 11 procent i samme periode.

- Udfordringerne fra de globale finansmarkeder, herunder en stramning af kredit, faldet i prisen på råvarepriser og økonomisk uvished fortsætter med negativt at påvirke den samlede efterspørgsel efter nye køretøjer, siger Jonathan Browning, GM's vicepræsident for globalt salg.

GM og Toyota lå side om side efter salget i 2007. GM bevarede dog overtaget med et salg, som overgik Toyota med sølle 3500 køretøjer.

Både GM og Toyota er mærket af den aktuelle krise. GM er tæt på at løbe tør for kontanter og ser frem til anden del af et føderalt lån i næste måned. Toyota har bebudet nedskæring af produktion, job og investeringer./ritzau/AFP

RB-Børsen