Toyota og Nissan tilbagekalder 6,5 mio. biler

De japanske bilproducenter har problemer med airbags, der kan eksplodere. Det koster bilproducenterne store trecifrede millionbeløb.

Foto: TORU YAMANAKA. Toyotas adm. direktør Akio Toyoda kan notere sig rekordregnskab trods tilbagekaldelse af millioner af biler.
Læs mere
Fold sammen

Så er den gal igen for Toyota og Nissan, der må tilbagekalde 6,5 mio. biler på verdensplan på grund af problemer med airbags, der risikerer at eksplodere.

Der er tale om 35 forskellige bilmodeller med airbags fra den japanske producent Takata. I Europa drejer det sig om 1,26 mio. Toyotaer og 500.000 Nissan-biler.

Problemet er, at bilernes airbags kan eksplodere og sende plastik- og metalsplinter i hovedet på personerne i bilen. Det har indtil videre kostet seks personer livet. Siden 2008 er mere end 25 mio. biler blevet kaldt på værksted for at få udskiftet airbags.

Toyota har været hårdt ramt af tilbagekaldelser de seneste år. I foråret 2014 måtte bilproducenten tilbagekalde 6,4 mio. biler på grund af fejl, hvilket blev estimeret at koste Toyota mellem 354 og 496 mio. kroner. Senere på året måtte yderligere 1,75 mio. biler kaldes tilbage på grund af forskellige fejl.

Mellem 2009 og 2011 måtte Toyota tilbagekalde ni mio. biler på grund af blandt andet fejl med gulvmåtter, der fik speederpedalen til at sidde fast.