Toyota i knæ efter skælv

Jordskælvet er en bombe under Japans bilindustri. Analytiker forventer, at alene bilkæmpen Toyotas driftsoverskud vil dykke 84 procent.

En Toyotaforhandler har fået en meget hård medfart efter både jordskælv og tsunami. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterdønningerne fra det voldsomme jordskælv i Japan 11. marts rammer nu også landets vigtige bilindustri. Den tyske investeringsbank Deutsche Securities vurderer, at den japanske bilindustri vil blive hårdt presset på bundlinjen den kommende tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Især giganten Toyota spås et hårdt år. Deutsche Securities forventer, at driftsoverskuddet for perioden april 2011 til marts 2012 vil blive barberet med hele 84 procent i forhold til året før. Årsagen skal findes i, at Deutsche Securities forventer lange perioder, hvor samlebåndene vil holde stille som konsekvens af, at underleverandører har skader på deres produktionsapparat.

Investeringsbanken påpeger, at der stadig er mange usikkerhedsfaktorer forbundet med at vurdere, hvor hurtigt den japanske bilindustri kan komme i gear igen. Ingen har helt overblik over ødelæggelserne, så konsekvenserne kan stadig vise sig at være både større eller mindre end det beregnede.

Den gode nyhed er dog, at Deutsche Securities ikke forventer, at jordskælvets konsekvenser har udhulet Toyotas værdi, samt at overskuddet vil være tilbage på ret spor i den efterfølgende periode.

”I sidste ende er dette et afgrænset problem, som der er en løsning på. Dermed er det også en situation, som markedet kan se langsigtet på,” siger Deutsche-analytiker Kurt Sanger ifølge Reuters.